25 lucruri de stiut despre Bozovici

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 27.09.2015 15:16 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina

# Bozovici este o comuna in judetul Caras-Severin, Banat, Romania. Are in componenta 4 sate: Bozovici, Poneasca, Prilipet si Valea Minisului.
# Epoca straveche este atestata prin ciocanul de piatra şlefuita gasit la Bozovici (Loneştea) in 1966 de prof. Marin Jurchescu şi predat la Muzeul de Istorie al Banatului din Timişoara. Datarea este din neolitic.
# Ca atestare documentara, potrivit istoriografiei maghiare, anul este 1484, atunci este pomenit ca proprietar al localitaţii şi ca trimis al lui Matei Corvin in zona pe Lazarus de Bohowitz sau Lazar de Bozovici.
# Intre toate dealurile care inconjoara Bozoviciul, Cristul (denumirea vine de la Crist), supranumit şi "Dealul Calvarului" are o semnificaţie aparte pentru localnici din cel puţin trei motive: pe varful lui, la 340m inalţime sunt trei cruci de piatra aşezate acolo in secolul XVIII de catre comunitatea catolica; de pe Crist este o panorama completa şi impresionanta a localitaţii şi in general a Vaii Almajului; de mulţi ani, pe varful dealului Crist se aduna localnici in noaptea Invierii şi aprind focuri mari la miezul nopţii.
# 1718 - se face primul recensamant sau conscriptie a gospodariilor, astfel la acea data in Bozovici erau 82 de case. In 1736 erau 83 de case. O noua conscriptie are loc in anul 1749, si in Bozovici sunt 120 de case.
# 1722 - a inceput largirea si amenajarea drumului care lega Bozoviciul de Mehadia
# 1736 - incepe constructia soselei care face legatura intre Bozovici si Oravita.
# 1737-1739 - In perioada razboaielor austro-turce, localnicii au preferat sa treaca de partea turcilor in conflictul armat cu austriecii.
# Pentru a potoli populatia, austriecii au constituit corpul asa numitilor "plaiesi", localnici semi-militarizati. Cresterea importantei corpului de plaiesi a determinat pe imparateasa Maria Tereza (1740-1780) sa se zideasca la Bozovici o cazarma pentru plaiesi.
# 1745-1750 - S-a facut constructia Cazarmii. Cladirea avea locuinte pentru capitani, locotenenti, sublocotenenti, cadeti, plutonieri, furieri, felceri si preot. S-au adaugat 15 camere mari si 3 mai mici pentru soldati.
# 1773 - cand localitatea a fost militarizata, erau 232 de case, iar numarul celor care erau apti pentru a face serviciul de granicer era de 212, in 1774 se aflau 250 case (familii) de ortodocsi si 96 de familii de romano-catolici.
# 1780 - compania de graniceri de la Bozovici avea un efectiv de 566 soldati si 446 soldati socotiti semi-invalizi. Comandantul divizional al companiilor de la Prigor si Bozovici avea sediul la Bozovici.
# 1787 - apare legea granicereasca "Sistemul Verandung", ce modifica organizarea regimentului graniceresc, si Almajul devine "cerc militar" in frunte cu un maior sau capitan, cu un sublocotenent si un stegar, cu sediul la Bozovici, unde era si sediul Companiei a II-a a regimentului, de care apartineau satele Bania, Garbovat si Prilipet.
# 1791, cand s-a facut o noua conscriptie, la 27 decembrie, necesara datorita razboaielor, situatia demografica era de 1302 locuitori, din care 697 barbati si 605 femei. Saltul numeric al populatiei intre cele doua recensaminte este urmarea politicii demografice duse de austrieci.
# 1793 - Companiile de graniceri de la Prigor si Bozovici, cu un efectiv de peste 1000 de oameni, au fost cuprinsi in batalionul I "de linie" al regimentului graniceresc si au plecat spre frontul Rinului.
# 1872 - La desfiintarea Granitei,  numarul locuitorilor au urcat la 3175, acestia locuiau in 322 de cladiri si pe un teritoriu de 21569 de jugare si 1600 de stinjeni, iar la sfarsitul secolului in 1900 erau 3974 locuitori, din care 3557 romani si 467 de alte nationalitati.
# 1913 - toate satele din Valea Almǎjului vor primi denumiri unguresti, dar va dura doar pana in anul 1918.
# 1914 - Din cei 3408 locuitori cati avea Bozoviciul la inceputul razboiului, 980 au plecat pe front. Din acestia 108 au murit si 21 au ramas invalizi.
# 1944 - Incepand cu seara zilei de 26 septembrie, targusorul Bozovici, resedinta de plasa, a fost teatrul celui mai crancen razboi din Banat.
In ziua de 30 septembrie 1944, flacari imense au mistuit cazarma din Bozovici, cu arhivele militare de pe vremea Granitei, ale Judecatoriei, ale Perceptiei si cu intreaga "Carte Funduara" a satelor almajene, cladirea cu etaj a Primariei din Bozovici şi zeci de case ale localnicilor.
# Bozovici face parte din Tara Almajului (impreuna cu Bania (fost Cracu Otara), Borlovenii Noi (fost Breazova), Borlovenii Vechi, Dalboset (fost Gradiste), Eftimie Murgu (fost Rudaria), Garbovat (fost Garbot), Lapusnicu Mare, Moceris, Patas, Prigor, Prilipet (fost Pirlipat), Putna, Sopotu Nou (fost Buceaua), Sopotu Vechi), o regiune rurala izolata din Banat, situata in partea central - sudica a judetului Caras-Severin.
# Bozovici este incadrata de Munţii Almajului şi Aninei, avand in apropiere doua inalţimi muntoase distincte: Gosna, la poalele careia este şi poiana cu acelaşi nume, şi Bigarul, acolo unde se afla cunoscuta cascada şi punctul care este marcat pentru trecerea paralelei de 45 de grade.
# Izbucul Bigar este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervatie naturala de tip mixt), situata in judetul Caras-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici.
Rezervatia naturala a fost infiintata in anul 1982. Aria naturala se intinde pe o suprafata de 176,60 hectare si este inclusa in Parcul National Cheile Nerei - Beusnita.
Izbucul Bigar este un izvor puternic (de unde termenul izbuc), alimentat de un curs de apa subteran ce strabate pestera cu acelasi nume din Muntii Aninei.
Dupa circa 200 m, apa izvorului (bogata in calcar) se varsa in raul Minis de pe un prag stancos, formand o cascada de tuf calcaros, ce poata numele de Cascada Bigar.
# Etimologia cuvantului Bozovici, atat in tradiţia locala cat şi dupa unele date cu caracter ştiinţific, vine de la cuvantul "boz" o planta care se pare ca creştea din abundenţa in zona actuala a comunei Bozovici. Printre localnici mai circula legenda potrivit careia, la umbra tufelor de boz paşteau oile unui cioban batran şi orb. Acesta a coborat cu tot avutul lui de la Poiana Padijel şi le-a spus fiilor care-l de mana: "Taica, aici sa va aşezaţi, ca urşii şi lupii nu vin ca sa va omoare oile".
# Conform recensamantului efectuat in 2011, populatia comunei Bozovici se ridica la 2.924 de locuitori, in scadere fata de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrasera 3.321 de locuitori.
Majoritatea locuitorilor sunt romani (87,41%), cu o minoritate de romi (3,66%). Pentru 7,52% din populatie, apartenenta etnica nu este cunoscuta.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocsi (84,3%), dar exista si minoritati de baptisti (4,72%), penticostali (1,33%) si romano-catolici (1,27%). Pentru 7,59% din populatie, nu este cunoscuta apartenenta confesionala. (sursa: INS, Primaria Bozovici, Monografia localitatii Bozovici de Magiar Nicolae, Wikipedia)