22 lucruri de stiut despre MEHADIA

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 02.04.2016 14:19 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina

# Comuna Mehadia este situata pe culoarul Timiş-Cerna, la 8 km de Baile Herculane. Se intinde pe o suprafata de 179,4 km de o parte si de alta a drumului european E70 si a magistralei feroviare nr. 1.
# Denumirea comunei se spune ca vine de la dacicul Meha sau de la expresia latina "Ad Mediam" care inseamna "la jumatate".
# Castrul Praetorium este aşezat la circa 3 km nord de comuna Mehadia, pe locul numit de localnici La zidine (Zidina), si la circa 2 km sud de satul Plugova, pe partea stanga a drumului european E 70. Ruinele lui se afla amplasate intr-o lunca plana, la sud de raul Bolvaşniţa si la est de raul Belareca. Conturul castrului se distinge şi in prezent bine pe teren. Are forma unui patrulater ale carui laturi sunt marcate de un val inalt, care atinge şi inalţimea de 3–4 m.
# Mehadia a fost centrul politic si administrativ al unui district romanesc pana in veacul al XVI-lea.
# Pe dealul "Grand" aflat in imediata apropiere, mai dainuie ruinele portii de vest a cetatii ce a fost multa vreme si resedinta Banatului Severin, facand parte in timpul domniei lui Mircea cel Mare din teritoriul Tarii Romanesti.
# 1330 - Documentele il amintesc pe Danila, care a luat parte la lupta de la Posada.
# In timpul lui Iancu de Hunedoara, cetatea a fost intarita, fiind folosita ca bastion de lupta impotriva pericolului otoman.
# 1343/1387 - Punctul strategic al Mehadiei trece cand sub stapanirea romanilor din Tara Romaneasca, cand a ungurilor.
# 1387 - Mircea cel Batran este stapan peste Mehadia.
# 1406 - Sigismund de Luxemburg incheie pace cu Mircea cel Batran si cedeaza acestuia Banatul de Severin impreuna cu Mehadia.
# 1778 - Turcii, nemaiputand mentine sub dominatie Mehadia, o ard, fapt atestat de catre cronicarul Nicolae Stoica de Hateg in cronica Mehadiei.
# 1794 - o mare seceta se abate asupra Mehadiei.
# 1838 - un cutremur foarte puternic a distrus toate cladirile si biserica romaneasca.
# 1840 - inundatii catastrofale, apa iese prin ferestrele de la cazarme.
# Punctul Podul Tainii. Pe circa 1-2 ha, la aproximativ 200 m vest de pod, se afla o asezare eneolitica apartinand culturii Salcuta cu importuri Tiszapolgár.
# Punctul Ulici. In anul 1844 s-a descoperit un obiect realizat prin impletirea a patru sarme de aur.
Aici s-a cercetat sistematic o biserica-sala din secolul al XIV-lea d.Chr. Pe latura de nord a acesteia s-a ridicat, ulterior, o sacristie. De jur-imprejurul bisericii se afla o necropola. Aici este si vatra satului medieval de secolele XII-XIII d.Chr.
# In 1874 a fost gasit un celt de bronz, ornamentat cu trei nervuri, care provine de aici.
# Punctul Dealul Sosdea. Acesta este situat in partea de SV a localitatii, in dreapta raului Bela Reca, a caii ferate si podului CFR, avand o inaltime de aproximativ 80-100 m. De aici provin fragmente ceramice preistorice.
5. Punctul La Zidine sau Zidina. Acesta a fost confundat de multi cu statiunea balneara Baile Herculane, aflata la 13 km spre SE pe sosea si pe Valea Cernei.
Baia castrului a fost cercetata in anul 1946. De aici provin 8 inscriptii si un fragment de diploma militara.
# Punctul La Vii. De aici provin 12 piese de argint romane.
# Punctul Grad sau Dealul Urzeasca. In anul 1395 este atestata documentar cetatea castrum Chaak. La poalele dealului pe care a fost ridicat donjonul medieval se gaseste ceramica apartinand culturii Cotofeni. Urmele fortificarii dealului se observa cu usurinta.
# Punctul Santul Mic. Fortificatia se afla la poalele Dealului Grad si se dateaza in secolele XV-XVI d.Chr.
# Conform recensamantului efectuat in 2011, populaţia comunei Mehadia se ridica la 4.128 de locuitori, in scadere faţa de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrasera 4.474 de locuitori.
Majoritatea locuitorilor sunt romani (93,14%). Pentru 6,35% din populaţie, apartenenţa etnica nu este cunoscuta.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (91,18%), cu o minoritate de baptişti (1,31%). Pentru 6,35% din populaţie, nu este cunoscuta apartenenţa confesionala.(sursa: Primaria Mehadia, INS, Cimec)