10 lucruri de stiut despre ZORLENTU MARE

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 27.02.2016 11:13 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina

# Comuna ZORLENŢU MARE, cu satul apartinator Zorlenciori, este situata in partea de nord a judetului Caras-Severin, in bazinul Ezeris, pe valea raului Pogonici.
# Vestigii arheologice ale unor stravechi asezari umane au fost semnalate pe teritoriul comunei Zorlentu Mare inca de la inceputul secolului 19 de geologul G. Halavast, care a facut unele descoperiri in anul 1892.
# La locul numit "Icreliste" s-a descoperit o asezare din neolitic, intr-un alt loc s-au gasit trei piese din bronz de origine celta, iar la est de sat s-a descoperit un drum datat din epoca romana.
# Tot la Zorlentu Mare, intr-o locuinta, interpretata si ca sanctuar, s-au gasit resturi dintr-un idol mare, care a facut parte dintr-un ritual. Din aceaasi zona provine si o statueta antropomorfa dubla, care indica tot o spargere rituala.
# La recensamantul din anul 1717, satul este amintit ca Velichi Zorlenci cu 150 case.
# 1717 - Trece sub tutela Curtii Imperiale pana in 1855.
# Denumirea localitatii se mentioneaza numele ZORLENTU MARE in cromografia lui Aloisu Vlad (sec XV) Serleus Mare D.S.A. (conform sigiliului din 1784, avand inscrisa denumirea sub marginea unui miel).
# 1924 - Zorlenţu Mare avea 2315 locuitori.
# Pe lista zonelor naturale protejate de interes naţional şi monumente ale naturii se afla şi locul fosilifer de 3 hectare de la Zorlentu Mare.
# Conform recensamantului efectuat in 2011, populaţia comunei Zorlenţu Mare se ridica la 1.015 locuitori, in scadere faţa de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrasera 1.223 de locuitori.
Majoritatea locuitorilor sunt romani (91,13%). Pentru 7,98% din populaţie, apartenenţa etnica nu este cunoscuta.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (91,23%). Pentru 8,08% din populaţie, nu este cunoscuta apartenenţa confesionala.(sursa: Primaria Zorlenţu Mare, INS, CIMEC)