10 lucruri de stiut despre BERZASCA

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 05.06.2016 16:37 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina

# Berzasca este asezata in Clisura Dunarii la 74 km in amonte de Orsova, din judetul Mehedinti, si la  58 km in aval de Bazias.
# Berzasca face parte din zona Defileului Bazias - Gura Vaii, rezervatie a Parcului Natural Portile de  Fier, ce se impune prin diversitatea, varietatea, originalitatea si unicitatea ecosistemelor, prin  pitorescul inegalabil al Defileului Dunarii.
# Sate apartinatoare comunei Berzasca: Berzasca - 1508 locuitori, Liubcova - 1263 locuitori, Bigar -  257 locuitori, Cozla - 117 locuitori.
# Atestata documentar in anul 1692, este inconjurata de dealurile Cracul cu Toaca, Dealul Mic, Cloacal,  Abrilam şi Cracul Lupsii.
# Sec. XIV - Cetatea Drencova reprezenta punct de aparare in luptele antiotomane pe Dunare.
# 1836 - Biserica Sf. Arhangheli din localitatea Berzasca reprezinta cea mai veche biserica romaneasca  din Clisura Dunarii, monument de arhitectura, construit in stil baroc.
# 1883 - S-a descoperit, la Berzasca, un depozit de bronzuri intr-un vas, compus din 50 de obiecte si  cu o greutate de 9 kg. Mai tarziu, s-au mai gasit fibula - cu tatana şi moneda - un denar de la  Antoninus Pius, din epoca romana. In hotarul catunului Drencova, s-a mai gasit şi un tezaur monetar,  datare La Tene.
# La Liubcova, a fost descoperita o asezare datand din neolitic.
Intre Liubcova de Jos si Berzasca, pe coasta de est a inaltimii Stanca, a mai fost o asezare tot din  neolitic, gasindu-se o vatra - urme de vetre in interiorul asezarii, fibula din bronz, lunga de 0,06 m,  cu acul lipsa, din epoca romana sau a doua epoca a fierului, ceramica - un vas in forma de butoi, o  ceasca in forma de palnie si fragmente de vase ornamentate cu linii scurte drepte sau oblice si cu  impresiuni facute cu degetul, unealta - din corn de cerb prelucrat.
La 2,5 km mai sus de Liubcova, pe malul Dunarii, a mai fost descoperita o dalta din arama din  eneolitic.
Spre Berzasca, pe malul Dunarii, unde se afla depozitul de lemne Fisher, intr-o asezare din epoca  bronzului, s-a gasit tot ceramica incrustata cu alb.
# Fenomenele endocarstice din zona au dat naştere la numeroase pesteri, cum ar fi Gaura Haiduceasca din  rezervatia Valea Mare, Gaura cu Musca, Pestera Gaura Chindiei II, Pestera din Valea Polevii, Pestera  Zamonita, Cascada de tuf Pisatoarea, Gaura Cornii din Muntii Almaj, Pestera de la Dumbravita Mica,  Pestera de la Pepa, Pestera de la Voinicovat, Pestera din Cleantul Panzii, Pestera din Cleantul  Zbegului, Pestera Socolovat, cascadele Bobot si Jgheab.
# Conform recensamantului efectuat in 2011, populaţia comunei Berzasca se ridica la 2.848 de locuitori,  in scadere faţa de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrasera 3.123 de locuitori.  Majoritatea locuitorilor sunt romani (58,78%). Principalele minoritaţi sunt cele de sarbi (20,82%),  cehi (12,25%) şi romi (4,71%). Pentru 3,09% din populaţie, apartenenţa etnica nu este cunoscuta.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (52,81%), dar exista şi  minoritaţi de ortodocşi sarbi (26,37%), romano-catolici (14,01%), baptişti (2,07%) şi penticostali  (1,23%). Pentru 3,12% din populaţie, nu este cunoscuta apartenenţa confesionala.(sursa: Primaria  Berzasca, INS, Institutul de Memorie Culturala)