ULTIMA HALTA a TRENULUI REGAL a fost in BANAT. Pe peron, se afla fosta REGINA a GRECIEI...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 12.10.2017 08:16 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

La 12 octombrie 1894, Principesa Maria, viitoarea Regina a Romaniei, pe atunci doar soţie a Prinţului Moştenitor Ferdinand de Hohenzollern, aducea pe lume, intr-un apartament al Castelului Peleş, o fetiţa.
Inainte de a implini doua luni, micuţa prinţesa a fost botezata Elisabeta, dupa numele matuşii sale Carmen Sylva, soţia regelui Carol I.
Cel de-al doilea copil al cuplului regal era, dupa marturiile epocii, „una dintre cele mai ciudate prinţese din Regatul roman”.

Lisabeta, cum i se spunea in familie, s-a maritat pe 27 februarie 1921 cu diadohul (principele moştenitor) George al Greciei, devenind peste un an regina.
A divorţat in 1935, stabilindu-se in Romania pana in ianuarie 1948, cand a fost nevoita sa paraseasca definitiv ţara, la fel ca ceilalţi membri ai familiei regale.

Deranjata de prezenţa Elenei Lupescu la Curtea Regala şi nedorind sa-şi supere fratele pe aceasta tema, controversatul Rege Carol al II-lea, ea strange bani din renta viagera şi cumpara fostul conac al unui grof din Banat, in localitatea Banloc.
Acolo se retrage definitiv, urmata de doua servitoare ce i-au ramas credincioase pana la capat. Este perioada in care va picta cateva frumoase uleiuri pe panza, ce vor fi reproduse in volumul memorialistic al mamei sale, The Country That I Love („Ţara pe care o iubesc”) - tiparit in mai multe ediţii, dar niciodata tradus in romaneşte.
In primavara anului 1947, principesa primea o telegrama prin care era anunţata de moartea fostului soţ, Regele George al II-lea.

Acapararea puterii de catre comunişti dupa sfarşitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, aceştia fiind impotriva monarhiei şi dorind transformarea ţarii in republica, complica situaţia membrilor familiei regale.
Regele Mihai I este nevoit sa abdice la 30 decembrie 1947, toţi membrii familiei fiind siliţi sa paraseasca cat mai repede ţara.
Pe data de 4 ianuarie 1948, trenul regal in care se aflau Regele Mihai, Regina Mama Elena şi Principesa Ileana oprea in halta Banloc.
Pe peronul de scanduri se aflau trei femei: fosta Regina a Greciei, principesa Elisabeta, impreuna cu cele doua servitoare, toate trei cu cate o valiza in mana.
Dupa urcarea lor, trenul a pornit spre exil, care pentru Elisabeta avea sa fie fara intoarcere.

Dupa ce a petrecut o scurta perioada in castelul rudelor sale germane de la Sigmaringen, prinţesa s-a stabilit la Cannes, pe Coasta de Azur, unde a inchiriat un apartament.
Mai tarziu a inceput sa dea lecţii de pian.
Principesa Elisabeta a murit la 15 noiembrie 1956, in varsta de 62 de ani, şi a fost inmormantata pe Riviera franceza.

In 1948, guvernul comunist a confiscat din castelul de la Banloc bijuterii, un numar de 708 medalii jubiliare şi monede de aur cu valoare numismatica.
Imediat dupa plecarea reginei şi alungarea angajaţilor, statuile parcului sunt vandalizate cu batele, arhiva şi biblioteca - arse.
Cladirea castelului a fost, pe rand apoi, atribuita Gospodariei Agricole de Stat (1950-1956), Ocolului Sil vic (1956-1958), apoi a devenit Casa de batrani (1958-1964).
A stat abandonat aproape doi ani, apoi a devenit orfelinat (1966-1983) şi, prin schimb intre Inspectoratul şcolar şi Leaganul de copii, şcoala cu clasele I-X (1983-1991). (sursa: Wikipedia)