ULTIMA EXECUTIE PUBLICA din ROMANIA pentru ca s-au RAZVRATIT impotriva DOMNIEI

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 26.08.2017 07:26 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

La 26 august 1826, a avut loc ultima execuţie publica, la Bucureşti.

Ghiţa Cuţui şi Simion au fost spanzuraţi la capul Podului Targului de Afara, in prezent Calea Moşilor, pentru ca, impreuna cu alte persoane, s-au razvratit impotriva domniei.
A doua zi, trei dintre tovaraşii lui Cuţui au fost plimbaţi „cu pieile goale” prin targ şi batuţi, dupa care au fost trimişi la ocna.
Pedeapsa cu moartea a fost desfiinţata de Regulamentul Organic, in iulie 1831.
Regulamentul organic a fost o lege organica cvasi-constituţionala promulgata de catre autoritaţile imperiale ruseşti in Ţara Romaneasca şi Moldova.

Dintre miscarile de dupa 1821 in Principatele romane, cea mai violenta a fost revolta din Oltenia, in anul 1826, sub conducerea a doi fosti participanti la miscarea din 1821: Simion Mehedinteanu si Ghita Cutui.
Simion Mehedinteanu fusese ispravnicelul mosiei Podu Grosului, actualmente judeţul Mehedinti, si „fost capetenie dintre apostati la vremea turburarii ce s-au urmat aici in tara”.
Ghita Cutui a fost slujitor de plasa la Brosteni, tot in judetul Mehedinti, si „intre apostati capetenie”.
Ambii erau refugiati in Transilvania si inca din anul 1825 au hotarat sa adune „tovarasi cat de multi” si „sa iasa cu toti deodata in tara pa la multe locuri”.

Ghiţa Cuţui, capitan de panduri in oastea lui Tudor Vladimirescu, este cel care a construit in 1815, o cula in lunca Motrului, in amintirea soţiei rapite de turcii din Ada-Kaleh, care pustiau vestul Olteniei in vremea cand cetele lui Pasvantoglu terorizau Bucureştiul.(sursa: Wikipedia, Crispedia şi alte surse)