TIMISOREANUL care a compus melodia celebrului film CU MAINILE CURATE... VIDEO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 24.02.2018 22:40 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni de jazz ai Romaniei, Richard Waldemar Oschanitzky, s-a nascut la 24  februarie 1939, la Timişoara.
A fost compozitor, aranjor, pianist şi dirijor roman, fratele dirijorului şi compozitorului Petru Oschanitzky.

Sute de aranjamente şi orchestraţii pentru casa de discuri „Electrecord”, radio-televiziune, pentru spectacole  de teatru, muzica originala compusa pentru filme de animaţie şi filme artistice, sute de recitaluri şi concerte  de jazz in Romania, Germania, etc., piese de jazz in stiluri diferite (de la bop, cool, la free-jazz) reprezinta  o activitate diversa, densa şi valoroasa, concentrata pe durata a numai doua decenii (1959~1979), spune  Wikipedia.

A fost considerat şi unul dintre cei mai valoroşi compozitori romani de muzica de film.
A inceput ca autor de partituri pentru producţiile documentare şi de animaţie realizate la „Sahia Film” şi la  „Animafilm”.
In 1966, a paşit in universul filmului artistic, odata cu Ştefan Iordache şi Margareta Paslaru, protagoniştii  unui „Film cu o fata fermecatoare”.
In anii 70, a orchestrat compoziţiile lui Ciprian Porumbescu pentru pelicula cu acelaşi titlu, dar a compus şi  muzica originala pentru Cu mainile curate, celebrul film al lui Sergiu Nicolaescu.



Richard Oschanitzky a reuşit, spun specialiştii, in 1971, una dintre puţinele reuşite la nivel mondial in genul  de fuziune jazz simfonic, Dublul concert pentru pian, saxofon tenor, orchestra simfonica şi bigband.

In Bucureşti, a locuit multa vreme pe strada Popa Nan la numarul 30, unde se retragea dupa episoade de boema  culturala cu mulţii prieteni şi admiratori.
S-a stins din viaţa la doar 40 de ani, la 5 aprilie 1979.