TIMISOARA COMUNISTA. Magazinul BEGA, mandria comertului socialist, a ajuns proprietate a milionarilor care in 1989 traiau dintr-un salariu

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 04.12.2017 10:09 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

4 decembrie 1973. Se deschide la Timisoara magazinul „Bega“, cu o arie totala de 12.000 mp din care 7.000 mp sunt ocupati de salile de vanzare.

Cladirea a fost construita ca magazin universal in 1973, proiectul fiind realizat de IPROTIM, avandu-l ca sef de proiect pe arh. Vasile Oprisan.
Regimul de inaltime al cladirii fiind atunci de e P+4, inaltimea maxima fiind atinsa de casele de lifturi + 27,25 m.
Dupa privatizarea societatii, in 1997, in patrimoniul careia se afla centrul comercial Bega, s-a transformat in Bega Shopping Center.

Constructia este independenta formata din mai multe corpuri de cladire: unul principal si doua aripi secundare corpul principal de cladrire fiind structurat pe subsol parter si patru etaje avind o suprafata comerciala totala de 8600 mp, din care 7200 mp sala de vinzare.
In anul 2005, s-a finalizat si dat in folosinta un nou corp de cladire al Bega Shopping Center avand o forma arhitectonica deosebita crescand suprafata comerciala la 12.000 metri patrati.


Bega Shopping Center este parte a Bega Grup, holding din Romania deţinut de fraţii Marius şi Emil Cristescu, recunoscuţi pentru sponsorizarile generoase şi relaţiile interactive pe care le au cu PSD.
Bega Grup desfaşoara activitaţi in industria materialelor de construcţii, imobiliare, turism şi industrie grea, iar Marius şi Emil Cristescu sunt, de asemenea, acţionari minoritari in alte aproximativ 60 de firme.
Cei doi controleaza hotelul Timişoara, complexul turistic de agrement Arsenal Park de la Oraştie şi Parcul industrial Faur, cel mai mare din Bucureşti, unde işi desfaşoara activitatea aproximativ 200 de firme.
Fraţii Cristescu deţin, prin grupul Bega, peste 30 de firme din mai multe domenii, printre care industria chimica (Begachim, Chimforex), foraj petrolier (Foraj Sonde Craiova), comerţ (Bega Com), turism (Bega Turism), transport (Bega Trans Auto) şi imobiliare (Bega Imobiliare).
In anul 2011, conform Wikipedia, grupul avea peste 10.000 de angajaţi şi rula afaceri anuale de peste 120 milioane euro...