REGELE CAFELEI s-a nascut la TIMISOARA. A inventat PRIMUL APARAT AUTOMAT de CAFEA din LUME...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 07.10.2017 09:41 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Francesco Illy s-a nascut in 1892, pe 7 octombrie, la Timisoara, sub numele de Illy Ferenc, si a murit in 1956, in localitatea italiana Trieste, unde se afla si sediul companiei.
Illy a crescut in Timisoara, intr-o familie mixta de catre tatal de naţionalitate maghiara, János Illy, şi mama de etnie germana, Aloisia Rössler.
A studiat economia la Timişoara, iar dupa scoala secundara s-a mutat la Viena, unde a lucrat pentru doua companii din Transilvania.

La varsta de 22 de ani, a fost recrutat in armata austro-ungara si a luptat din 1914 pe aproape fiecare front din Primul Razboi Mondial, participand inclusiv la Batalia de la Krasnik si Bataliile de la Isonzo.
Dupa razboi, Francesco Illy a ramas cu sora sa la Trieste, unde s-a casatorit ulterior cu o italianca.
Dupa ce a lucrat cu companii care se ocupau cu vanzarea de cacao si torefiere (operatie de incalzire la foc a unor produse, ca tutunul, cafeaua etc., in scopul uscarii acestora sau pentru a fi inlaturate anumite elemente daunatoare si a se obtine o aroma specifica), Francesco Illy a inventat o metoda proprie pentru mentinerea calitatii cafelei proaspat prajite, cutiile
cu cafea depresurizate (in vid), putand astfel livra cafea si in alte locatii, in loc sa o prajeasca la fata locului.

In 1933, Illy a fondat Illycaffè, unde a inventat primul aparat automat de cafea, inlocuind apa presurizata cu abur, ceea ce a revolutionat prepararea cafelei in lume.
Metoda inovatoare de ambalare, pe baza de presurizare, a permis exportul catre Suedia si Olanda in timpul anilor 1940.
Illetta (numele aparatului automat de cafea) a devenit predecesorul aparatului de cafea
espresso din prezent.

Ernesto Illy (1925-2008), fiul lui Francesco, a obtinut un doctorat in chimie si s-a alaturat companiei in 1940. In anii 1950, Ernesto Illy a venit cu ideea de vanzare, pentru prima data, de cutii mici de cafea macinata.
Tot Ernesto Illy, in 1988, a introdus si brevetat un mijloc foto-cromatic pentru identificarea celor mai de calitate boabe de cafea, unul cate unul, chiar de la sursa.
In prezent, Illy este sinonim cu cafeaua italiana premium in peste 140 de tari din intreaga lume, sub indrumarea fiului lui Ernesto, Andrea Illy, care continua traditia de inovatie si excelenta in arta cafelei.