PRIMUL ATENTAT TERORIST din ISTORIA ROMANIEI. Cand TERORISTII RUSI au ucis MINISTRUL JUSTITIEI si doi SENATORI!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.12.2017 08:11 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Atentatul din Senatul Romaniei din 1920 a fost infaptuit, la 8 decembrie 1920, prin instalarea şi amorsarea unei bombe artizanale, de catre un grup terorist de extrema stanga.

La 8 decembrie 1920, Max Goldstein, Saul Osias şi Leon Lichtblau, au pus la cale un atac terorist cu bomba artizanala plasata in sala Senatului Romaniei.
Goldstein era şeful unui grup anarhist-terorist format din evrei comunişti, condus de Abraham Grinstein, şeful serviciului de terorism cu sediul la Odessa, oraşul care a fost capitala Republicii sovietice odesite, la inceputul anului 1918, condusa de Vladimir Iudovski şi de Nikolai Krilenko, care au impuşcat cu mitraliere, cu familii cu tot, o buna parte din burghezia şi clasa medie a oraşului.
Se banuia ca grupul lor nu a acţionat singur, ci i-a avut drept complici şi pe alţii, ca Alecu Constantinescu, conducatorul aripii de extrema stanga a Partidului Socialist din Romania, care in 1921 s-a desprins din acesta şi a format Partidul Comunist din Romania, cu numele provizoriu de Partidul Socialist Comunist.

Deflagraţia i-a ucis pe Ministrul Justiţiei, Dimitrie Greceanu, decedat la spital, şi pe senatorii Demetriu Radu, episcop greco-catolic de Oradea Mare, ucis pe loc, şi Spirea Gheorghiu, decedat la spital.
In urma atentatului au fost şi raniţi printre care preşedintele Senatului, Constantin Coanda, episcopul ortodox Nifon şi episcopul ortodox Roman Ciorogariu.

Atentatul a dus la condamnarea comuniştilor in Procesul din Dealul Spirii şi la interzicerea Partidului Comunist.
Conducatorul partidului comunist, Gheorghe Cristescu „Plapumaru”, a respins orice acuzaţie de conspiraţie, iar implicarea partidului este inca nedemonstrata.
Directivele Cominternului recomandau acţiuni violente, dar nu e sigura implicarea acestuia in atentat.
In marturia sa de la proces, Cristescu a susţinut ca acţiunile lui Goldstein erau mai degraba inspirate de anarhism.
In octombrie 1921, Goldstein a fost arestat in timp ce incerca sa intre clandestin in Romania venind de la Ruse (Bulgaria).
La 28 iunie 1922, Max Goldstein a fost condamnat la munca forţata pe viaţa pentru aruncarea bombei la senat şi pentru uciderea a doua persoane şi ranirea altora.
Ceilalţi inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse intre o luna şi 10 ani de munca forţata.
Sentinţele au fost pronunţate dupa 125 de şedinţe.
Max Goldstein a murit in 1924 de pneumonie in inchisoarea Doftana.

Leon Lichtblau, fiind urmarit de autoritaţile din Romania, s-a refugiat intai la Viena, iar apoi la Moscova unde a adoptat pseudonimul Adolf Cristi.
In Romania, in 1922, a fost judecat in contumacie şi condamnat la inchisoare pe viaţa.
Leon Lichtblau a absolvit studii de economie şi contabilitate la Moscova şi a lucrat la Oficiul Central de Contabilitate Economica din URSS.
In 1937 a fost arestat de autoritaţile sovietice, in cadrul epurarilor staliniste.
In 1938, a fost condamnat şi executat pentru crime de spionaj şi activitaţi subversive.
Leon Lichblau a fost reabilitat prin decizia Curţii Supreme Sovietice in 1956.
In 1968, a fost reabilitat de o comisie a Partidului Comunist Roman.(sursa: Wikipedia)