PRIMELE FOTOGRAFII cu TIMISOARA intr-un ALBUM ROMANESC, ROMANIA MARE PITOREASCA, aparut in 1923!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 09.07.2017 08:43 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romania Mare Pitoreasca. Album cu vederi şi porturi naţionale, aparut la editura Socec & Comp.  S.A., la Bucureşti, in 1923, este primul album despre Romania Mare, publicat pentru a celebra  momentul incoronarii regelui Ferdinand şi a Reginei Maria de la Alba-Iulia, ce a avut loc cu un  an inaintea publicarii, la 15 octombrie 1922.

Inca de la primele pagini apar portretele fotografice ale celor doi monarhi urmate de cele ale  moştenitorilor, principele Carol şi Principesa Elena, ale Mitropolitului UngroVlahiei, Miron  Cristea, şi Mitropolitului Moldovei, Pimen.

Primele ilustrate sunt chiar imaginile de la serbarile incoronarii, atat de la Alba Iulia, cat  şi de la Arenele Romane din Bucureşti.

Apar şi primele fotografii cu TEMIŞOARA romaneasca, daca se poate spune şi aşa, imagini de  altfel clasice preluate de pe vremea imperiului austro-ungar.
Mai apar şi imagini de la Orşova, printre care şi cu insula Ada Kaleh, pe care o vor scufunda  comuniştii mai tarziu pentru a face loc barajului de la Porţile de Fier.

Cele mai multe fotografii sunt imortalizari ale bulevardelor, cladirilor publice şi statuilor  din oraşe precum Bucureşti, Campina, Ploieşti, Buzau, Ramnicu-Sarat, Focşani, Braila,  Constanţa, Cernavoda, Turnu-Severin, Targu-Jiu, Craiova, Slatina, Curtea de Argeş, Piteşti,  Targovişte, Giurigiu, Alexandria, Turnu-Magurele, Galaţi, Buşteni, Sinaia, Braşov, Orşova,  Sibiu, Targu-Mureş, Cluj, Arad, Timişoara, Oradea.

Albumul este completat cu portrete de ţarani imbracaţi in portul naţional şi cu imagini  pitoreşti de la culesul viei, de la balci, din timpul horelor, etc.
(sursa: Institutul Naţional al Patrimoniului)

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca România Mare Pitorească. Album cu vederi și porturi naționale
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 16.51 Mb