PE AICI NU SE TRECE?!.. S-au SACRIFICAT in urma cu o SUTA de ANI la MARASESTI, MARASTI si OITUZ, Pentru JMEKERII de azi!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 14.07.2017 11:15 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In urma cu 100 de ani, victoriile purtate de armata romana pe campurile de lupta de la Marasti, Marasesti şi Oituz, acte de vitejie şi sacrificiu au fost paşi care au condus la desavarşirea procesului de edificare a Statului Naţional Roman.

Romfilatelia celebreaza un secol de la momentele decisive din destinul istoric al Romaniei, lansand cu prilejul aniversarii Zilei Marcii Poştale Romaneşti o emisiune comemorativa, ce reuneşte aceste momente importante, sub titul sugestiv Ziua Marcii Poştale Romaneşti „1917 - Pe aici nu se trece!”.

Acest proiect filatelic este disponibil in reţeaua de magazine a Romfilatelia, din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, precum si in magazinul online de pe romfilatelia.ro, incepand de vineri, 14 iulie 2017 şi cuprinde doua marci poştale şi un album filatelic.

Refacand firul evenimentelor de la acea vreme, batalia de Maraşti a inceput in ziua de 11 iulie (24 iulie, pe stil vechi) 1917, cu o puternica mobilizare a artileriei, care a cauzat distrugeri insemnate dispozitivului inamicilor.
Ofensiva de la Marasti a fost o adevarata capodopera de arta militara, care a evidentiat calitatile de comandant ale generalului Alexandru Averescu.
Frontul dusman a fost distrus pe o latime finala de 30 de km si o adancime de 20 de kilometri. Au fost eliberate peste 30 de localitati.
Victoria de la Marasti a probat calitatile deosebite ale ostasilor romani, ale comandantilor de diferite ranguri si a avut deosebita semnificatie morala, reprezentand, intr-un anume fel, o revansa fata de suita de infrangeri din toamna anului 1916.
Batalia de la nord de Focsani, cunoscuta in istoriografie ca „batalia de la Marasesti”, a fost cea mai mare confruntare de pe Frontul roman din vara anului 1917 si una dintre cele mai ample purtate de Antanta in acelasi an.

Pe frontul de la Marasesti s-a remarcat Ecaterina Teodoroiu, al carei chip este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 4,50 lei.
Inceputul razboiului o gaseste la spitalul din Targu Jiu, unde, ca infirmiera, acorda ingrijiri ranitilor, printre care se afla şi fratele sau, Nicolae.
Moartea acestuia o detemina sa intre, efectiv in lupta ca soldat activ.
In data de 9/22 august 1917, in fruntea unui pluton de infanteristi pornit la atac, cade lovita de gloantele inamicului.
La Targu Jiu, in Piata Prefecturii Gorj, i-a fost dedicat un monument, in semn de recunoştinţa pentru sacrificiul sau.

Conducerea trupelor romane a fost incredintata generalului Eremia Grigorescu, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 8 lei, cel care, in prima batalie de la Oituz, lansase indemnul eroic: „Pe aici nu se trece!”.
Pe campul de lupta – dar şi pentru totdeauna in istoria noastra - aceste cuvinte au intrat in constiinta neamului, ca expresie a jertfei Armatei Romane.
Generalul Eremia Grigorescu se stinge din viaţa in anul 1919, fiind inmormantat, conform dorintelor sale, langa ostasii eroi din Mausoleul de la Marasesti.

Concomitent cu actiunea de la sud de Carpati, inamicul a trecut la ofensiva si pe valea Oituzului, pentru a strapunge apararea trupelor romano-ruse de aici si a face jonctiunea cu trupele ce avansau pe valea Siretului.
Zilele de 29-31 iulie/11-13 august 1917 au fost cele mai grele din batalia Oituzului. Rezistenta tenace a aparatorilor, coroborata cu masurile eficiente intreprinse de Marele Cartier General si Armata 2 de intarire a dispozitivului, au contribuit la infrangerea armatelor inamice.
Prin luptele de la Marasti, Marasesti si Oituz din “vara de foc” a anului 1917, armata romana a demonstrat ca era pregatita gata sa salveze existenţa statului roman, pana la capat, cu preţul vieţii.

Aceasta emisiune de marci poştale este completata de un plic prima zi iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre şi o vigneta.
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat in tiraj limitat de 245 de exemplare si echipat cu blocul de 2 timbre al emisiunii şi plicul „prima zi”, avand stampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur.