Omagiu adus lui Constantin BRANCUSI, cel care nu i s-a dat voie sa moara ACASA, in ROMANIA!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 17.02.2018 09:12 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, in semn de respect şi recunoştinţa pentru jertfa ostaşilor din Primul Razboi Mondial, Romfilatelia introduce in circulaţie emisiunea de marci poştale Coloana Infinitului, omagiu eroilor neamului, luni, 19 februarie 2018, data aniversarii marelui artist Constantin Brancuşi, in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul onlinede pe romfilatelia.ro.

Coliţa dantelata, cu valoarea nominala de 31 lei, este un supratipar al emisiunii Expoziţia Filatelica Internaţionala „Philexfrance’82”, care il ilustreaza pe Constantin Brancuşi in atelierul sau din Paris, alaturi de o versiune a operei sale, Coloana Infinitului.
Constantin Brancuşi, titan al artei mondiale, a lasat Romaniei, din dragoste pentru arta şi infinita iubire pentru ţara sa, o moştenire unica in lume – Coloana recunoştinţei fara sfarşit, cunoscuta şi sub numele de Coloana Infinitului.
De-a lungul vieţii sale, genialul Brancuşi a experimentat diverse materiale pentru a definitiva forma şi dimensiunile acestei opere, care se numara printre sculpturile sale emblematice.

La iniţiativa Ligii Naţionale a Femeilor Romane din Gorj, intre anii 1937-1938, Brancuşi a realizat Coloana recunoştinţei fara sfarşit, in memoria soldaţilor romani cazuţi la datorie in Primul Razboi Mondial, in luptele de pe Valea Jiului.
Lucrarea remarcabila, redenumita mai tarziu Coloana Infinitului, este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului Romaniei.
Sculptura are trei elemente esenţiale – baza ingropata, miezul sau pilonul central de rezistenţa şi coloana propriu-zisa.
Coloana este parte a Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Targu-Jiu, inaugurat acum 80 de ani, la data de 27 octombrie 1938.
Ansamblul se intinde pe 1,5 km, pe o axa est-vest, şi este format din Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului şi Coloana Infinitului, intalnind in cale Biserica Sfintii Apostoli Petru şi Pavel.
In aprilie 2007, la Targu-Jiu a fost dezvelit inscrisul care atesta includerea Ansamblului Monumental Calea Eroilor in patrimoniul cultural european.
Coloana Infinitului transmite peste secole cinstirea jertfei eroilor neamului.

Emisiunea de marci poştale este completata de un plic prima zi, iar ca forma de machetare a fost folosita coliţa dantelata.

Nascut la 19 februarie 1876, in Hobiţa Gorjului, Constantin Brancuşi s-a stins din viaţa la Paris, la 16 martie 1957, departe de ţara natala, ţara in care şi-ar fi dorit sa-şi traiasca ultimele clipe ale vieţii.
La inceputul anului 1957, Brancuşi il cheama pe arhiepiscopul Teofil, preot la biserica ortodoxa, se spovedeşte şi se impartaşeşte, apoi ii marturiseşte ca moare „cu inima trista pentru ca nu ma pot intoarce in ţara mea”.
La 16 martie 1957, Constantin Brancuşi se stinge din viaţa la ora 2 dimineaţa, iar la 19 martie este inmormantat la cimitirul Montparnasse din Paris.