MISTERELE TIMISOAREI. Cum s-a incercat MAGHIARIZAREA TIMISOAREI prin administratie, scoala si teatru. Majoritatea locuitorilor era GERMANA inca!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 20.11.2017 09:22 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

20 noiembrie 1898. Primaria Timisoara a decis ca toate spectacolele din oras sa fie sustinute  numai in limba maghiara, interzicandu-se cele in limba romana, germana si sarba.

”Procesul de maghiarizare, foarte instructiv, are trei aspecte principale: maghiarizarea prin administratie, scoala si teatru.
Dupa restabilirea organizatiei judetene, prefectura a devenit un focar de maghiarizare prin numerosii ei functionari, toti Unguri adusi din alte parti, careia primaria germana nu i-a  putut opune decat o rezistenta din ce in ce mai slaba, iar la sfarsitul secolului XIX.
Primaria incerca deja sa supraliciteze judetul in zelul sau maghiarizator.
Dupa 1860 s'a Introdus in scolile din Timisoara limba maghiara ca studiu obligator.
Cea dintai scoala primara maghiara s'a deschis la 1864 cu o singura clasa mixta.
Abia in 1888 s'a decretat pentru toate scolile primare comunale limba maghiara ca limba de  predare obligatorie.
Dela aceasta data insa progresul este rapid.
In 1892 s'a interzis chiar propunerea limbei germane ca studiu.
Si majoritatea locuitorilor era germana inca!
Cateva cifre statistice vor lumina mai mult evolutia: in 1869 printre cei 1704 elevi ai  scolilor primare se gaseau 146 (8%) «maghiari»; in 1895, din 2964 se declarau maghiari 673  (22,8%).
In 1852 Timisoara numara 20.560 locuitori din cari 2346 (11,43%) unguri, in 1880, treizeci de  ani mai tarziu, numarul locuitorilor il gasim sporit cu jumatate (33,694) iar numarul  maghiarilor este triplat (7480)l 43% din locuitori declarau ca stiu ungureste.
In scolile secundare procesul este acelas.
Liceul piaristilor avea ca limba de predare germana inca in 1861 — in cativa ani se schimba situatia si aici asa incat trei decenii dupa introducerea regimului unguresc in Timisoara, oras cu caracter pronuntat nemaghiar, nu mai exista nici o scoala in alta limba decat maghiara, daca exceptam cele cateva clase ale scolilor primare confesionale ortodoxe.
Dupa ce am spus aceste lucruri, maghiarizarea teatrului desigur nu va mai impresiona cititorul  atat cat ar trebui.
Pe la mijlocul secolului XVIII, apar intaiele trupe teatrale germane la Timisoara.
La sfarsitul aceluias secol se organizau deja stagiuni regulate ce durau din Octomvrie pana la Florii.
Trupele maghiare faceau numai scurte aparitii incepand cu 1828, vizite mai frecvente in jumatatea a doua a secolului XIX.
In 1885 a obtinut numai teatrul maghiar jumatatea dintai a stagiunii de iarna.
Insfarsit, la propunerea primarului Carol Telbisz, consiliul comunal a hotarat in 1898 ca in  viitor nu se va mai juca decat ungureste la teatrul din Timisoara...
Pentru a permite existenta acestui teatru, ce juca intr'o limba straina unei bune parti din populatie, trupa primea la 1899 o subventie anuala de 20.000 cor. dela oras si 6000 cor. dela
Stat ceeace face in Lei de azi peste un milion si jumatate anual (fara sa pomenim celelalte avantaje)”.
(sursa: TIMIŞOARA, Mica Istorie a Oraşului, de ING. Jancso Arpad, Editura Fruncea, 1936)