M-am batut pentru ROMANIA. Si am crezut in virtutile neamului. Si uitati-va ce-am cules!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 29.12.2017 11:47 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Aviator roman de elita in timpul celui de al doilea razboi mondial, cu unele din faptele sale amintite in engleza la Forţele Aeriene Regale ale Romaniei, Tudor Greceanu a murit la 29 decembrie 1994.

Descendent al unor vechi familii de boieri moldoveni şi stranepot al lui Ion Ghica, nascut la 13 mai 1917, Tudor  Greceanu a fost posesor a şase brevete de pilot (brevetul de pilot de razboi, obţinut in şcoala militara,  brevetul de pilot de vanatoare, brevetul de instructor de zbor, brevetul de pilot de bimotoare, brevetul de  inalta acrobaţie, brevetul de zbor de noapte şi brevetul de zbor fara vizibilitate), inclusiv brevetele şi  insignele de pilot german, italian şi american.
A avut la activ 6000 de ore de zbor pe timp de razboi, realizate in 1000 de misiuni de lupta, atat in Est, cat  şi in Vest.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, locotenentul Tudor Greceanu a avut 42 de victorii, doborand 42 de  avioane inamice, pentru care a fost rasplatit devenind Cavaler al Ordinului „Mihai Viteazul”, clasa III, aşii  romani decoraţi in august 1943 fiind Cantacuzino, Dicezare, Greceanu, Şerbanescu şi Milu.

Dupa razboi, a fost arestat de regimul comunist din Romania şi ţinut in inchisori cu regim sever ca cea de la  Aiud, timp de mai mulţi ani.
A scapat de plutonul de execuţie, dupa o evadare spectaculoasa din Penitenciarul Aiud, dar de pe urma torturilor  din inchisoare i-au fost amputate ambele picioare.

Ca urmare a rezultatelor deosebite, la terminarea razboiului s-a consemnat in dosarul sau: "blocat pentru  mobilizare in cadrele Flotilei 1 vanatoare ca indispensabil".
De aceea, cand a ieşit din inchisoare, in 1964, şi-a pastrat gradul de capitan, cu toate ca legea prevedea ca  detenţia politica atrage inevitabil dupa sine pierderea gradului militar şi obţinerea livretului militar de  soldat simplu.

Printre altele, fostul aviator roman spunea: “Sunt lucruri pentru care oamenii nu sunt facuţi. Dumnezeu n-a  facut oamenii pentru orice. E aşa de simplu sa mori. De ce sa te compromiţi ca sa traieşti? (…) Eu am pierdut  partida. Pentru ca partida n-o dictez eu…M-am batut pentru ţara asta şi la 2000 de kilometri intr-un sens şi in  celalalt, şi pe frontul de rasarit şi pe cel de apus. Şi am crezut in virtuţile neamului. Şi uitaţi-va ce-am  cules”...(sursa: Wikipedia)