LAUREATA PREMIULUI NOBEL, HERTA MULLER: Ma gandesc la prietenii pe care SECURITATEA-i are pe CONSTIINTA si care se afla in CIMITIRE!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 17.08.2017 08:49 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Scriitoare germana de limba germana si romana, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 2009, Herta Müller s-a nascut la 17 august 1953, la Nitchidorf, in fosta Regiune Timisoara, actualul judet Timis.

Tatal ei a fost un svab banatean si, ca multi alti cetateni romani de nationalitate germana, a fost inrolat in Al Doilea Razboi Mondial in Waffen-SS, iar dupa razboi isi castiga existenta fiind sofer de camion.
Dupa venirea la putere a comunismului in Romania, a fost expropriat de autoritatile statului comunist roman.
Mama scriitoarei, ca majoritatea populatiei de nationalitate germana din Romania (cei intre 17-45 de ani), dupa accederea comunistilor la putere, a fost deportata in 1945 in Uniunea Sovietica. Acolo a fost detinuta timp de cinci ani intr-un lagar de munca fortata. Fostul lagar de la Novo-Gorlovka se afla pe teritoriul Ucrainei.

Herta Müller a facut studii de germanistica si de limba si literatura romana la Universitatea din Timisoara, in perioada 1973–1976.

Dupa ce a fost nominalizata pentru a treia oara, la 8 octombrie 2009, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura 2009, pentru „densitatea poeziei si sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezradacinatilor”, fiind a douasprezecea femeie care primeste acest premiu.
Valoarea premiului este de 10.000.000 coroane suedeze, ceea ce corespunde cu 972.000 Euro.
Astfel, Herta Műller intrat in randul celor mai mari scriitori de limba germana, alaturi de Thomas Mann, Herman Hesse, Heinrich Böll, Günter Grass sau Elfriede Jelinek, toţi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatura.

Incepand cu anii 1970, a fost apropiata de Aktionsgruppe Banat, un grup format din studenţi şi scriitori şvabi banaţeni, care aveau o atitudine protestatara, neacceptata de regimul din Romania comunista.
In alocuţiunea rostita la Stockholm, pe 10 decembrie 2009, Herta Müller i-a omagiat pe prietenii ei din Aktionsgruppe:

„Din fericire am intalnit in oraş [la Timişoara] o mana de tineri poeţi din Grupul de Acţiune Banat. Fara ei nu aş fi citit carţi şi nu aş fi scris nici o carte. […] Cu ajutorul acestor prieteni am supravieţuit. Fara ei n-aş fi rezistat represiunilor. Ma gandesc astazi la aceşti prieteni. Şi la cei pe care Securitatea ii are pe conştiinţa şi care se afla astazi in cimitire”...

Ca urmare a refuzului ei de a colabora cu Securitatea, Müller a fost concediata şi expediata pentru reeducare intr-un „mediu muncitoresc sanatos”, la intreprinderea „Tehnometal”, unde a lucrat ca traducatoare.
Ulterior, şi-a caştigat traiul lucrand in calitate de profesoara suplinitoare in diferite şcoli, intre altele in Liceul Nikolaus Lenau din Timişoara şi la cateva gradiniţe, precum şi acordand ore particulare de germana.
Ca urmare a interdicţiei de a publica, Müller a emigrat in 1987 in Republica Federala Germania, impreuna cu soţul ei de atunci, scriitorul Richard Wagner. (sursa: Wikipedia)