La multi ani, #Gabriela, #Gabriel, #Gavril, #Miki, #Mihai, #Mihaita, #Misa, #Mihaila, #Mihu, #Gabita, #Michi, #Mihaiela, #Gabi, #Misu, #Mihail!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.11.2017 09:18 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Numarul romanilor care poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil şi care işi sarbatoresc onomastica este de 1.406.346, informeaza Ministerul Afacerilor Interne.
Cei mai mulţi poarta numele de Mihai (371.404) şi Mihaela (334.174).
7.608 persoane au numele Gabi.
Adica 4.131 sunt barbaţi şi 3.477 sunt femei.

Ca o curiozitate, in 2012, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, dintre cei 1.336.597 de romani care si-au sarbatorit onomastica de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, 592.114 au fost femei, iar 744.483 barbati.
Potrivit evidentelor statistice, majoritatea femeilor, respectiv 355.786, purtau numele de Mihaela, iar alte 226.026 - Gabriela.

Sfantul Arhanghel Mihail. In limba ebraica, numele sau inseamna "Cine este ca Dumnezeu?", spune creştinortodox.ro.
El este cel care "striga": "Sa luam aminte, noi, care suntem fapturi, ce a patimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum intuneric s-a facut. Ca cine este ca Dumnezeu?", si asa s-a intocmit soborul, adica adunarea si unirea tuturor ingerilor.
Pe seama sa se pune si calauzirea lui Lot si a familiei acestuia la iesirea din Sodoma, precum si protectia speciala a poporului lui Israel.
Conform Scripturii, toti mortii  vor iesi din morminte la glasul trambitei Sfantului Arhanghel Mihail.
Arhanghelul Mihail este reprezentat purtand in mana o sabie de foc, semn ca el pedepseste pacatul.

Sfantul Arhanghel Gavriil. In limba ebraica, Gavriil inseamna "barbat-Dumnezeu".
Numele sau contine concentrat vestea ca Dumnezeu Se va face barbat, ca va asuma firea omeneasca.
Arhanghelul Gavriil este reprezentat in iconografia ortodoxa purtand in mana o floare de crin alb, ca simbol al bucuriei si binecuvantarii.
Arhanghelul Gavriil este ingerul bunatatii si milostivirii lui Dumnezeu.