La infiintare, FILARMONICA din TIMISOARA apela la SUFLATORI de la un REGIMENT de INFANTERIE. In 1871!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.10.2017 08:29 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In anul 1871, la 21 octombrie, s-a constituit Societatea filarmonica din Timisoara.

Infiintarea Filarmonicii „Banatul” Timisoara in anul 1947 a fost rezultatul unei intense activitati artistice a unor societati si asociatii muzicale precum Societatea filarmonica timisoreana (1871), Asociatia Amicii muzicii (1920) - in timp fiind cunoscuta si sub denumirile de Societatea filarmonica George Enescu (1945), Societatea filarmonica Banatul (1946) si
Societatea filarmonica Amicii muzicii (1947) care, de-a lungul mai multor decenii, au imbogatit viata artistica a orasului de pe Bega.

In anul 1871, la 21 octombrie, s-a constituit Societatea filarmonica din Timisoara.
La infiintarea ei au existat un cor barbatesc si cativa instrumentisti pentru activitati in genul muzicii de camera.
S-a afiliat apoi si un cor feminin pentru a putea fi abordat si repertoriul vocal-simfonic care necesita, de cele mai multe ori, cor mixt.
Pentru completarea orchestrei se facea apel la instrumentisti ai Operei si suflatori ai Regimentului 29 infanterie „Loudon“.
Penuria de instrumentisti a impus ca o necesitate imediata infiintarea inca din al doilea an de existenta a Societatii, a unei scoli de muzica pentru pregatirea si formarea propriilor cadre.

Primul concert a avut loc la 8 decembrie 1871.
Sub bagheta lui Heinrich Weidt au fost interpretate doua ample lucrari vocal simfonice: Die Frithjofs Saga de Max Bruch si Der Taucher - compozitie apartinand dirijorului timisorean.
Activitatea de concert care a urmat era axata preponderent, la inceputuri, pe genul „a cappella“ (de la miniaturi pana la partituri de mare amploare precum Missa Papae Marcelli de G.P.da Palestrina) si pe cel al muzicii de camera.

Incepand din anul 1921 si pana in 1943, George Enescu va concerta in orasul de pe Bega nu mai putin de 12 ori.
In anul 1931, cu ocazia implinirii varstei de 50 de ani, lui George Enescu i s-a decernat titlul de Cetatean de onoare al municipiului Timisoara.

Din anul 1969, Filarmonica „Banatul” organizeaza Festivalul International „Timisoara Muzicala”, iar din anul 1981 Zilele muzicale „George Enescu”.
Filarmonica organizeaza si numeroase concerte in aer liber, in spatii neconventionale.(sursa: Filarmonica Banatul)