Fiul fabricantului de MARMELADA din TIMISOARA ajuns DIRECTOR CELEBRU la VIENA

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.07.2017 07:32 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Nascut la 18 iulie 1935, la Timişoara, Ioan Holender este cetaţeanul de onoare al oraşului Timişoara care, pentru cine inca nu ştie, a fost director al Operei de Stat din Viena intre 1 aprilie 1992 şi 30 august 2010, fiind director al celebrei instituţii pentru cea mai lunga perioada din istoria operei vieneze.

Ca un paradox, la 27 ianuarie 2012, a fost distins cu Placheta de Excelenţa a Universitaţii Politehnica din Timişoara (UPT), pentru intreaga cariera şi activitate de promovare a oraşului şi a UPT in Europa, dupa ce, in 1956, a fost exmatriculat de la aceeaşi instituţie, unde a studiat la secţia... „material rulant”.
La vremea aceea, la 24 octombrie 1956, a fost acuzat ca s-a alaturat studenţilor revoluţionari, ţinand un discurs in faţa a 1.000 de studenţi adunaţi in cantina de la Mecanica Veche din Timişoara.

Tatal lui Ioan Holender a fost fabricant de marmelada, de origine evreiasca, dar fabrica de marmelada şi oţet din Timişoara a fost naţionalizata in anul 1948.
Aşa ca tanarul Ioan Holender a muncit, in zorii comunismului din Romania, şi ca muncitor necalificat in Intreprinderea de Transport Timişoara.
A parasit Timişoara şi s-a stabilit impreuna cu tatal sau la Viena, unde mama sa locuia deja, in 1959.
S-a inscris la Conservatorul de Stat din Viena, a studiat muzica clasica, apoi a inceput sa cante ca bariton la teatrele de opera din Viena, Klagenfurt şi Sankt Pölten, intre 1962 şi 1966.
Din 1966, a devenit ceea ce o sa-i defineasca mai tarziu cariera şi viaţa: agent de impresariat artistic şi manager muzical.
Mai intai la Agenţia de teatru „Starka”, pe care a facut-o faimoasa in lumea artistica şi pe care a preluat-o dupa catva timp, devenind „Agenţia de impresariat artistic Holender”.

In 1988, a devenit secretarul general al Operei din Viena şi al Volksoper (Opera pentru popor), pentru ca in 1992, dupa moartea neaşteptata a directorului Eberhard Waechter, sa fie numit manager general al celor doua instituţii.

Ion Holender a fost numit, din 2003, preşedinte şi director artistic al Festivalului de Muzica „George Enescu” din Bucureşti, dar a mai fost şi director artistic la Opera din Berlin, precum şi consilier la Opera Metropolitana din New York.

Este, probabil, cel mai premiat timişorean, de la Crucea de Onoare pentru Ştiinţa şi Arte a Austriei, ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor al Franţei, pana la Ordinul Steaua Romaniei in Grad de Mare Ofiţer primit de la preşedintele Romaniei, Ion Iliescu, şi la facultatea de unde a fost exmatriculat. (sursa: Wikipedia şi alte surse)