Cum i-a lichidat CEAUSESCU si SECURITATEA pe... TERORISTII si CALATORII dintr-un AUTOBUZ de NAVETISTI

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 23.08.2017 11:38 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Acţiunea „Autobuzul” a fost un ”atentat terorist” din Romania care a avut loc la data de 23 august 1981.

Trei indivizi - Andrei Draganescu, Viorel Butincu şi Mircea Emil Muntean - au luat ostatici calatorii unui autobuz de navetişti cu intenţia de a fugi din ţara.
Cei trei terorişti aveau la ei un intreg arsenal sustras in noaptea de 22 august de la Postul de Miliţie din comuna Pui: trei pistoale-mitraliera de calibru 7,62 mm cu pat rabatabil, trei pistoale de calibru 7,65 mm model 1974, şapte incarcatoare de pistol-mitraliera, dintre care şase pline cu muniţie, şase incarcatoare de pistol, trei baionete, trei cuţite, o busola, 55 cartuşe de calibrul 7,65 mm şi 570 cartuşe de calibrul 7,62 mm.

Dupa ce au luat ca ostatici pasagerii unui autobuz, s-au deplasat spre Timişoara, incercand sa treaca graniţa.
Ajunşi aproape de aeroportul din Timişoara, cei trei au cerut un elicopter de la Crucea Roşie şi 30.000 de dolari.
Deoarece autoritaţile nu le-au indeplinit cererea, cei trei au incercat sa treaca cu forţa de barajul improvizat de autoritaţi.
Ca riposta, forţele armate au tras asupra autobuzului.
In total, au murit şase oameni şi au fost raniţi alţi doisprezece inainte ca teroriştii sa fie capturaţi şi arestaţi.

Dupa capturare, cei trei au fost asasinaţi din ordinul lui Nicolae Ceauşescu.
Butincu şi Muntean au fost impuşcaţi pe un camp in noaptea urmatoare, iar Draganescu, fiind ranit, a fost sugrumat in arest dupa doua zile.
Butincu şi Muntean au fost ingropaţi intr-o groapa comuna din Cimitirul Calugareni din Deva. Familiilor celor doi nu li s-a spus niciodata unde au fost inmormantaţi.
Draganescu a fost ingropat in Cimitirul Saracilor din Timişoara.
Ca şi in cazul celorlalţi doi, nu a fost lasat nici un indiciu, nici o urma.

La momentul respectiv, Tudor Postelnicu era şeful Securitaţii, iar George Homoştean era ministrul de interne, cei doi fiind anchetaţi ulterior, in 1991, pentru implicarea in evenimente şi asasinarea celor trei.

Dupa Revoluţia din decembrie 1989, George Homoştean a fost condamnat la 14 ani de inchisoare in dosarul „Autobuzul”, fiind arestat la 26 ianuarie 1993 şi apoi eliberat la 15 aprilie 1994, prin amnistiere.
Ulterior, prin Decretul prezidenţial nr. 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justiţiei, Rodica Stanoiu, preşedintele Ion Iliescu i-a graţiat restul de pedeapsa ramas neexecutat.
In 26 aprilie 2010, preşedintele Traian Basescu l-a decorat pe Homoştean cu Ordinul Virtutea Militara in grad de Cavaler. Ulterior, afland ca Homoştean fusese condamnat, Basescu a semnat la 21 mai 2010 un decret de retragere a decoraţiei.(sursa:Wikipedia)