Centenarul MARII UNIRI si... momente cruciale din viata lui IISUS HRISTOS. Anul omagial al unitatii de credinta si de neam... FOTO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 09.03.2018 07:56 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In anul 2018, al Centenarului Marii Uniri, declarat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane „Anul omagial al unitaţii de credinţa şi de neam” şi „Anul comemorativ al fauritorilor Marii Uniri din 1918”, Romfilatelia poposeşte in Cetatea Alba Iulia, simbol al unitaţii romaneşti datorita primei unificari realizate de Mihai Viteazul.
Ulterior, aceasta a fost locul de desfaşurare a Marii Uniri.

Momentul istoric al intregirii Romaniei a fost marcat prin ridicarea Catedralei Incoronarii, cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, a carei piatra de temelie a fost pusa la data de 28 martie 1921, a doua zi de Paşti.

In apropierea celui mai important eveniment al creştinataţii, Romfilatelia introduce in circulaţie emisiunea de marci poştale Sfintele Paşti 2018, care comemoreaza momente cruciale din viaţa lui Iisus Hristos – Intrarea in Ierusalim, Rastignirea şi Invierea.

Noua emisiune de marci poştale va fi disponibila incepand de vineri, 9 martie 2018, in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul online.

Cele doua timbre ale emisiunii de marci postale, cu aceeasi valoare nominala de 1,30 lei, ilustreaza icoane din patrimoniul Catedralei arhiepiscopale Alba Iulia, respectiv Intrarea in Ierusalim şi Invierea Domnului Iisus Hristos.

Intrarea in Ierusalim a Domnului Iisus Hristos, cunoscuta ca Duminica Floriilor, marcheaza inceputul ultimei saptamani din viaţa Sa pamanteasca.
Din aceasta zi intram in Saptamana Patimirilor, iar in toate bisericile se oficiaza, in fiecare seara, slujbe prin care credincioşii sunt chemaţi sa-L insoţeasca pe Hristos pe drumul crucii, pana la moartea şi Invierea Sa.
Invierea Domnului Iisus Hristos este marturisirea puterii imense a lui Dumnezeu, o dovada pentru invierea oamenilor, aceasta fiind un adevar de baza al credinţei.
Creştinii gasesc mangaiere in faptul ca Dumnezeu a devenit om, a murit pentru pacatele oamenilor şi a inviat a treia zi.
Timbrul coliţei dantelate, cu valoarea nominala de 12 lei, reproduce icoana Rastignirea Domnului Iisus Hristos, de pe iconostasul Catedralei din Alba Iulia.
Prin rastignire, cel mai important moment din misiunea mesianica a lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu primeşte moartea trupeasca, jertfa suprema prin care El ia asupra Sa pacatele lumii, impacand pe om cu Creatorul.
Icoana Rastignirii semnifica nemarginita bunatate şi dragoste faţa de oameni a lui Dumnezeu, care nu se fereşte de nicio suferinţa.

Emisiunea de marci poştale este completata de un plic prima zi, iar ca forma de machetare au fost folosite coala de 28 timbre, minicoala de 10 timbre + 2 viniete (5 serii), minicoala de 8 timbre + 1 vinieta, blocul special de 3 timbre dantelate (seria emisiunii + timbrul din coliţa emisiunii), blocul special de 2 timbre (seria nedantelata a emisiunii, alaturi de coliţa emisiunii) şi coliţa dantelata.
Produsul special, cu timbru de argint, reuneşte, intr-o prezentare originala, un bloc special de 3 timbre dantelate (continand seria emisiunii, alaturi de timbrul din colita emisiunii), realizat in tiraj limitat de 421 exemplare şi numerotat, precum şi replica modelata in argint a marcii poştale care ilustreaza icoana Rastignirea Domnului Iisus Hristos, impreuna cu Certificatul de Autenticitate eliberat de Monetaria Statului, inseriat de la 001 la 421.
Albumul filatelic este realizat in tiraj limitat de 421 de exemplare si este echipat cu blocul special al emisiunii (continand doua timbre nedantelate şi coliţa emisiunii), precum si plicul „prima zi” avand stampila „prima zi” aplicata in clar, cu folio aur, ambele produse fiind numerotate de la 001 la 421.