CEL MAI CELEBRU VAMPIR al CINEMATOGRAFIEI MONDIALE a fost BANATEAN... FOTO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 16.08.2017 07:48 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

S-a stins din viaţa la 16 august 1956, la Los Angeles, dupa o criza cardiaca, fiind ingropat in costumul legendarului Dracula.

Béla Lugosi s-a nascut la 20 octombrie 1882, la Lugoj, pe atunci parte a imperiului austro-ungar, fiind cel mai tanar din cei patru fii ai bancherului ungur István Blaskó, mama fiind Paula de Vojnich.

Béla Lugosi, pe numele real Béla Ferenc Dezső Blaskó, dupa ce a jucat teatru, la Timişoara şi Szeged, şi a fost locotenent in armata austro-ungara, in primul razboi mondial, a plecat in 1919 spre Germania, dupa care a trecut dincolo de ocean, in America.
Dupa ce a trecut de o perioada mai dificila din cauza necunoaşterii limbii engleze, a jucat şi s-a remarcat pe Broadway in rolul lui Dracula, din piesa de teatru realizata dupa romanul lui Bram Stoker, unde a facut diferenţa datorita accentului unguresc.
Acelaşi rol al lui Dracula i-a şi adus celebritatea in 1931, an in care a primit şi cetaţenia americana, cand Universal Pictures a realizat filmul regizat de Tod Browning, prima ecranizare a povestirii clasice despre vampiri. In acelaşi an, insa, a refuzat sa interpreteze şi creatura din filmul Frankenstein.
Astfel, a ramas cantonat in filme de groaza de mai slaba calitate, iar in anii 1950 a şi fost urmarit in toata nebunia maccarthysmului care a cuprins America, Béla Lugosi fiind fost participant la evenimentele de pe vremea Republicii Sovietice Ungaria.
Mai mult, au aparut şi probleme de sanatate, unde s-a tratat cu morfina şi a devenit dependent.

S-a stins din viaţa la 16 august 1956, la Los Angeles, dupa o criza cardiaca, fiind ingropat in costumul legendarului Dracula.

Bela Lugosi a fost casatorit cu Ilona Szmick (1917–1920), Ilona von Montagh (1921–1924) Beatrice Weeks (1929–1929), Lillian Arch (1933–1953) şi Hope Lininger (1955–1956), avand un fiu, Bela George Lugosi.

Bulevardul celebritaţilor din Hollywood, Hollywood Walk of Fame, gazduieşte şi o stea cu numele lui Bela Lugosi, banaţeanul care a ramas cel mai celebru vampir din istoria cinematografiei mondiale. (sursa: Wikipedia)