CEL DINTAI MUZEU ETNOGRAFIC din ROMANIA a fost intemeiat de un BANATEAN

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 02.07.2017 09:09 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Etnolog, etnograf, antropolog şi folclorist roman, Romulus Vuia a murit la 2 iulie 1963, la Bucuresti.

Nascut la 28 ianuarie 1887, la Comloşu Mare, in Timiş, pe atunci in imperiul austro-ungar,  Romulus Vuia este cel care, in 1923, a intemeiat Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cel dintai muzeu etnografic din Romania.
In 1929, a intemeiat Parcul Etnografic Naţional din Cluj, care ii poarta astazi numele, cel  dintai muzeu etnografic in aer liber din Romania.
A intemeiat Institutul de Etnografie şi Folclor al Academiei Romane si a realizat, intre 1910  şi 1960, o culegere de folclor insumand peste 1300 de piese.

Studiile le-a facut la Oraştie, Timişoara şi Budapesta.
Se specializeaza in etnografie şi antropologie la Berlin cu profesorul Felix von Luschan.
Doctor in geografie la Universitatea din Cluj (1924), cu menţiunea Summa cum laude, teza: Ţara  Haţegului şi regiunea Padurenilor, "studiu antropogeografic şi etnografic".
Profesor la Haţeg in  anii 1910-1919, in 1920 devine asistentul lui George Valsan la Institutul  de Geografie din Cluj si profesor la Catedra de Etnografie şi Folclor a Facultaţii de Litere şi  Filozofie din Cluj.
La 1 ianuarie 1923 este numit, de catre Principele Carol, directorul Muzeului Etnografic al  Transilvaniei, unde a ramas pana in 1948.

Parcul Etnografic National “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, primul muzeu in aer liber din  Romania, a fost infiintat la 1 iunie 1929, si a fost recunoscut oficial prin Legea privitoare  la organizarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei si a Parcului National din Cluj, publicata  in Monitorul Oficial din 5 aprilie 1932.
Suprafaţa iniţiala a parcului era de 75 de hectare.
Intre 1940 şi 1945, muzeul s-a aflat in refugiu la Sibiu.
Aici, tot la iniţiativa lui Romulus Vuia, au fost puse bazele unui nou muzeu etnografic in aer  liber.
Dupa revenirea Muzeului Etnografic al Transilvaniei la Cluj, in iulie 1945, Sibiului i-a ramas  moştenire acest nucleu expoziţional care s-a dezvoltat, in timp, pana la actualul Muzeu al  Civilizaţiei Tradiţionale.

A fost pensionat fortat de comunisti, dupa al doilea razboi mondial, si s-a mutat la Bucuresti, unde a trait departe de inalta societate impusa de noua oranduire sociala. (sursa: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Wikipedia)