CEA MAI MARE ORGANIZATIE TERORISTA din EPOCA MODERNA a OMENIRII implineste un SECOL de la infiintare!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 20.12.2017 09:32 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

20 decembrie 1917: Consiliul Comisarilor Poporului decreteaza infiinţarea Comisiei Extraordinare de Combatere a  Contrarevoluţiei (CEKA), prima organizaţie terorista şi de poliţie secreta din epoca moderna.
Mai tarziu, aceasta va purta o serie de denumiri, cea mai celebra fiind KGB.

Uniunea Sovietica a avut de–a lungul existenţei sale un numar mare de agenţii ale serviciului secret.
Astfel, prima agenţie creata de Lenin dupa victoria revoluţiei bolşevice a fost CEKA (ЧК), infiinţata pe 20  decembrie 1917.
Ofiţerii organizaţiei teroriste erau denumiţi cekişti, un nume care mai este folosit şi azi in mod neoficial  pentru lucratorii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei succesorul KGB–ului sovietic.
Pentru cele mai multe agenţii ale poliţiei secrete, operaţiunile secrete erau doar o parte a activitaţilor lor.

Cekiştii, din anii care au urmat victoriei Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie, purtau haine din piele,   fiind infaţişaţi in aceasta ţinuta in mai toate filmele care i-a avut intr-un fel sau altul eroi.
In ciuda numeroaselor schimbari de nume de-a lungul timpului, membrii poliţiei secrete sovietice au fost  denumiţi in toata perioada sovietica "cekişti".
Termenul se mai foloseşte inca şi azi in Rusia.
De exemplu, preşedintele Vladimir Putin a fost numit in mass media rusa "cekist".

Dupa asasinarea la Petrograd a liderului CEKA Moisei Uritski pe 30 august 1918, in aceeaşi zi in care Fania  Kaplan a incercat sa-l asasineze pe Vladimir Ilici Lenin, conducerea poliţiei secrete sovietice a ajuns sa fie  convinsa ca exista o conspiraţie vasta a inamicilor externi şi a contrarevoluţionarilor interni.
De aceea, au inceput sa foloseasca resurse din serviciile de contrainformaţii tot mai mari pentru combaterea  conspiraţiei.
CEKA a reuşit sa distruga toate grupurile contrarevoluţionare.
In plus, CEKA a jucat un rol important in distrugerea bandelor criminale.
In timpul razboiului civil, CEKA şi-a format primele unitaţi militare, imbracate in negru, care acţionau ca  trupe de şoc.

NKVD-ul, mai bine cunoscut ca Direcţia Principala a Securitaţii Statului (GUGB), care era urmaşa OGPU şi al CEKA  ca poliţie secreta a Uniunii Sovietice.
GUGB a fost folosit de Stalin in timpul purificarilor etnice şi deportarilor şi a fost responsabila de uciderea  fara judecata a numeroşi civili şi de alte crime de razboi.
Mulţi istorici considera NKDV-ul o organizaţie criminala, in principal datorita ofiţerilor şi anchetatorilor  GUGB, ca şi datorita activitaţilor trupelor proprii şi a patronarii lagarelor de munca – Gulaguri.
In plus, in afara de funcţiilor din domeniul securitaţii statului şi a celor poliţieneşti, unele dintre  departamentele sale se mai ocupau şi de transportul condamnaţilor, aplicarea pedepsei capitale, paza  frontierelor, activitatea de pompieri, etc., sarcini care erau in mod tradiţional ale Ministerului de Interne  (MDV).

Pe 3 februarie 1941, secţiile speciale ale NKVD responsabile de contrainformaţiile militare au trecut in  subordinea Armatei (RKKA) şi Marinei (RKKF).
GUGB a fost scos din componenţa NKVD şi a fost redenumit NKGB.
Dupa izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, NKVD şi NKGB au fost reunite (pe 20 iulie 1941), iar  contrainformaţiile s-au reintors la NKDV in ianuarie 1942.
In aprilie 1943, contrainformaţiile s-au desprins din nou, devenind SMERŞ ("Moarte Spionilor"), iar NKGB a fost  din nou separat de NKVD.
In 1946, NKDV a fost redenumit MDV, iar NKGB a fost redenumit MGB.
Dupa ce a mai fost o data reunificat cu MDV in 1953, CEKA s-a separat definitiv in 1954 pentru a se transforma  in final in KGB.
Forţele de poliţie s-au imparţit pana la urma in doua ramuri: MVD (Ministerul Afacerilor Interne), care avea in  subordine poliţia criminala, penitenciarele şi pompierii şi KGB (Comitetul Securitaţii Statului) – responsabil  pentru poliţia politica, contrainformaţii spionaj, protecţia persoanelor importante şi comunicaţii speciale.

Punand in practica politica interna sovietica care punea un accent deosebit pe combaterea activitaţii "inamicilor poporului", agenţia a facut un mare numar de arestari şi execuţii sumare ale unor cetaţeni sovietici şi straini.
Milioane de oameni au fost arestaţi şi trimişi in Gulag, sute de mii dintre ei au fost executaţi conform hotararilor trocii NKVD-iste – cutea marţiala speciala.
Probatoriul avea standarde foarte scazute: un denunţ facut de un informator anonim era apreciata ca o dovada suficienta pentru ca un individ sa fie considerat suspect şi fie arestat.
Folosirea "mijloacelor fizice de persuasiune" (tortura) era permisa printr-un decret special, ceea ce a deschis calea pentru nenumarate abuzuri, despre care exista foarte multe marturii ale victimelor dar şi ale NKVD-iştilor.
In toata ţara au fost descoperite de-a lungul timpului sute de gropi comune in care au fost ingropate victimele acestor abuzuri.
Exista dovezi de netagaduit ca NKVD-ul a comis execuţii ilegale in masa conform unor planuri elaborate cu grija.
Aceste planuri stabileau numarul şi proporţia victimelor dintr-o anumita regiune.
Se stabilea astfel numarul de "inamici ai poporului" in cote fixe de clerici, foşti nobili, culaci, fara a se stabili nominal cine sunt aceştia.
Arestarile erau de foarte multe ori arbitrare, incadrarea intr-o categorie sau alta de "inamici" fiind de multe ori facute la intamplare.
Familiile celor pedepsiţi, inclusiv copii indiferent de varsta, deveneau automat victime ale represiunii, conform Ordinului nr. 00486 al NKVD.

Daca luaţi in calcul ca şi organele de represiune din Romania, mai ales Securitatea, au fost ”implementate” de poliţia secreta şi mai puţin secreta a Rusiei sovietice, care au fost şi mai sunt prezente in Romania, imaginaţi-va cate milioane de victime au facut in lumea intreaga. (sursa: Wikipedia)