CAP NEGRU de TELEORMAN nu este LIVIU DRAGNEA, ci o RASA de OI denumita popular si CARABASA

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.10.2017 07:55 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Prin emisiunea de marci poştale „Rase de oi din Romania”, Romfilatelia readuce in prim plan bogatia patrimoniului natural al Romaniei, ca parte a unei tematici numita ovicultura.

Emisiunea Rase de oi din Romania va fi disponibila incepand de vineri, 13 octombrie 2017 in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul online de pe romfilatelia.ro.

Inca din cele mai vechi timpuri, creşterea ovinelor a ocupat un loc important datand inca de la inceputurile formarii poporului nostru.
Prin domesticire, ca urmare a interventiei omului şi a conditiilor de mediu, la oi s-au produs diferentieri majore, comparativ cu formele salbatice din care provin.
In traditia şi mitologia populara romana oaia a capatat valente sacre.
Sacralitatea acestui animal deriva din utilitatea lui: oaia produce lapte, carne, lana şi piei.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 3,50 lei, este ilustrata rasa Merinos de Palas, care este cea mai perfectionata rasa de oi din Romania, fiind competitiva pe plan national şi international cu alte rase de tip merinos.
Aceasta a fost creata şi dezvoltata de cercetatorii romani, care şi-au dorit sa obtina o oaie productiva, atat pentru lana, cat şi pentru carne.
Este o oaie de talie mijlocie, cu o conformatie corporala masiva, cu un corp lung, acoperit de blana deasa, de culoare alb-crem.
Berbecii au coarnele puternice şi spiralate, gatul scurt şi gros, prezinta o salba de marime mijlocie şi 2-3 cravate mediu dezvoltate.
Oile au 1-2 cravate şi o salba mediu dezvoltata.
Merinosul de Palas s-a raspandit initial in Dobrogea, apoi in Campia Dunarii, iar mai tarziu şi in partea de est a tarii, in judetele Galati şi Iaşi, precum şi in unele localitati din vestul tarii.
La maturitate, oile din rasa Merinos de Palas ajung la o greutate de 60-65 de kilograme, iar berbecii la 99-105 kilograme.

Tigaia este o rasa de oi de podiş, dezvoltata şi crescuta pentru productiile de lapte, carne şi lana.

Rasa Tigaie are o constitutie robusta spre fina şi este ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 4 lei.
Originara din sud-estul Marii Caspice, aceasta s-a raspandit şi in Europa.
Deoarece se adapteaza uşor tuturor conditiilor de creştere la deal, aceasta rasa este raspandita in tari precum Romania, Bulgaria şi Serbia.
La noi in tara, pana in anul 1950, rasa Tigaie se creştea in grupuri mari in sudul Moldovei, Transilvania şi in Dobrogea.

Este uşor de crescut şi intretinut.
Diversitatea culorilor la oi este data de caracterul diferit al pigmentatiei lanii şi a jarului de pe extremitati.
In cadrul rasei Tigaie exista patru varietati ce se deosebesc prin culoarea lanii: alba (bela), bucalaie, ruginie şi neagra.

Cap Negru de Teleorman denumita popular şi „Carabaşa”este o rasa de oi cu o greutate corporala mare.
Este o rasa de lapte – carne şi este ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 4,50 lei.
Termenul de „Carabaşa” vine din limba turca şi inseamna „cap negru”.
Aceasta rasa de oi a fost dezvoltata de crescatorii din zona Teleorman, care au creat o populatie de oi adaptabila la conditiile de şes din aceasta zona.
Este de mentionat ca in zonele de deal si cele montane nu s-a putut adapta la fel de bine ca in cele de campie.
Directia principala de exploatare a acestei populatii de ovine este orientata spre productia de lapte-carne şi lana semi-fina, de culoare alba, cu fibre negre in cojoc.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 16 lei, este prezentata rasa de oi Turcana, una dintre cele mai populare rase de oi din Romania.
Denumita şi „Regina Muntilor” este rezistenta şi ofera productii mixte de lapte, carne şi lana.
Lana este groasa, formata din doua feluri de fibre.
Berbecii, ca şi oile, sunt foarte activi, vioi şi rapizi şi se pot catara cu uşurinta pe stanci, in regiunile muntoase.
Unele oi din aceasta rasa nu prezinta coarne.
Berbecii au coarnele puternice, in forma de spirala, cu varful orientat in afara.

Turcana este crescuta in tara noastra inca din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscuta şi sub denumirea de Barsana.
In cadrul rasei exista trei varietati de culoare: alba, brumarie, neagra. Cea mai valoroasa este varietatea alba, deoarece da o cantitate mai mare de lana fata de celelalte.
Varietatea brumarie este raspandita, cu precadere, in nordul Moldovei, iar pielicica acestei varietati este foarte cautata.
La Turcana neagra, culoarea se intalneşte la miel, iar pe masura ce acesta inainteaza in varsta, blana devine roşcata sau seina, iar la varsta adulta aceasta devine cenuşie.

Emisiunea de marci poştale este completata de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre şi minicoala de 5 timbre si o vinieta.