Cand un MINISTRU al ROMANIEI a fost ARESTAT de BOLSEVICI si aruncat in INCHISOARE. A refuzat orice NEGOCIERE!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.01.2018 12:25 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In seara zilei de 31 decembrie 1917/13 ianuarie 1918, Constantin Diamandy, ministrul plenipotentiar al Romaniei  la Petrograd, este arestat impreuna cu membrii Legatiei de bolsevici si dus la inchisoarea Sf. Petru si Pavel.
Dupa doua zile de arest,in conditii inumane, primeste un comunicat din partea Consiliului Comisarilor Poporului  prin care se conditioneaza eliberarea sa si a personalului Legatiei Regale a Romaniei de cea a trupelor ruse retinute pe frontul romanesc.
Diamandy refuza orice negociere: „am raspuns ca nu as accepta ca punerea mea in libertate sa fie supusa vreunei  conditii si ca, in contextul unei incalcari atat de violente a Dreptului International, as refuza in mod absolut  sa negociez chestiuni de stat in timp ce sunt incarcerat”.
Diplomatul roman accepta sa paraseasca inchisoarea doar dupa ce redacteaza un proces verbal - pe care il  semneaza alaturi de reprezentantii bolsevicilor – din care reiese clar ca a refuzat orice negociere cu reprezentantii Rusiei.
(sursa: Arhivele Nationale ale Romaniei)
foto
#Constantin Diamandy, ministru plenipotentiar al Romaniei la Petrograd in perioada 1914-1918.
ANR, SANIC, Colectia Documente Fotografice, FII 4604
#1918, 2/15 ianuarie, Petrograd. Procesul verbal redactat de Constantin Diamandy, ministrul plenipotentiar al  Romaniei la Petrograd, la eliberarea sa si a membrilor legatiei Romaniei din inchisoarea Sf. Petru si Pavel.
ANR, SANIC, fond Casa Regala. Diverse, dosar 1/1918, f. 1