Cand CONSILIERII SOVIETICI au infiintat SECURITATEA, ca o DIVIZIE a KGB-ului SOVIETIC in ROMANIA...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 30.08.2017 07:42 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

# Departamentul Securitaţii Statului, cunoscut mai popular ca Securitate, a fost, oficial, infiinţat prin decretul nr. 221 din 30 august 1948 al Prezidiului Marii Adunari Naţionale a RPR.

Iniţial a purtat numele de Direcţia Generala a Securitaţii Poporului (DGSP), formata din 10 directii centrale si 12 directii regionale. Pana in anul 1958, un rol insemnat in dirijarea noii institutii l-au avut consilierii sovietici. Securitatea a fost creata de SMERŞ, o divizie a NKVD, avand ca misiune inlocuirea serviciilor secrete din ţarile ocupate de URSS cu structuri de tip sovietic. Unitatea SMERŞ din Romania, numita Brigada Mobila, a fost condusa, pana in 1948, de colonelul NKVD Boris Grünberg, care folosea, in Romania, numele Alexandru Nicolski.

# Primul director al Securitaţii a fost gen-lt. Gheorghe Pintilie, poreclit Pantiuşa (nume real – Panteleimon Bodnarenko). Şeful Securitaţii avea rang de ministru in cadrul Consiliului de Miniştri, fiind secondat de doi directori adjuncţi cu rangul de secretari de stat, gen-mr. Alexandru Nicolski şi gen-mr. Vladimir Mazuru (nume real: Wladimir Mazurow). Toţi cei 3 erau ofiţeri sovietici ai MGB, succesoarea NKVD.

# In anul 1958, personalul trupelor de Securitate era stabilit la 5.633 ofiţeri, 4.108 sergenţi reangajaţi, 1.416 angajaţi civil şi 46.028 militari in termen, adica 57.185 persoane.

# In 22 decembrie 1989, Departamentul Securitatii Statului avea un efectiv total de 15.312 angajati, dintre care 10.114 ofiteri, 791 maistri militari, 3179 subofiteri si 1228 personal civil, conform istoricului Marius Oprea. Numai in unitatile centrale ale Securitatii lucrau 6602 persoane, in cele teritoriale si la Securitatea municipiului Bucuresti erau 6059, iar in scolile de pregatire si perfectionare a cadrelor – 225. In timp ce in unitatile speciale acoperite erau consemnati scriptic 2426, dintre care 1892 ofiteri. De asemenea, Departamentul Securitatii Statului a beneficiat de serviciile a peste 400.000 informatori, dintre care cel putin 136.000 au fost extrem de activi in zilele premergatoare evenimentelor din 1989.

# Departamentul Securitaţii Statului a fost desfiinţat – oficial – la 30 decembrie 1989. Personalul a fost redistribuit in şase agenţii de informaţii şi/sau contrainformaţii.

# La nivelul anului 1989, Departamentul Securitaţii Statului din cadrul Ministerului de Interne, avea urmatoarea organizare: Direcţia I – Informaţii Interne, Direcţia a-II-a – Contraspionaj Economic, Direcţia a-III-a – Contrainformaţii, Direcţia a-IV-a – Contraspionaj militar, Direcţia a-V-a – Securitate şi Garda, Direcţia a-VI-a – Anchete Penale; Opt unitaţi speciale: Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista (U.S.L.A.), Unitatea Speciala F – Filaj, Serviciul de Protejare a Secretelor de Stat, Serviciul Independent pentru Comerţ Exterior, Centrul de Informatica şi Documentare, Serviciul D – Dezinformare, Serviciul Independent Secretariat-Juridic, Serviciul Independent Invaţamant-Mobilizare. Din organigrama DSS, mai faceau parte: Comandamentul pentru Tehnica Operativa şi Transmisiuni, Consiliul Politic al Departamentului Securitaţii Statului şi Centrul de Informaţii Externe (fostul D.I.E).

# Spre exemplu, Direcţia de Securitate Interna, cu peste 1000 de agenţi, se ocupa cu eliminarea oponenţilor din interiorul PCR, din Consiliul de Miniştri şi din Securitate. Aceasta direcţie reprezenta o Securitate in interiorul Securitaţii, avand propriile structuri de supraveghere, cenzura a corespondenţei şi monitorizare a telecomunicaţiilor.

# Cifrele avansate de oficialitati, dupa 1989, vorbeau despre vreo 15.000 de oameni care au format vechea Securitate, cifra avansata de generalul Victor Stanculescu, ministru al Apararii in 1990. Ion Iliescu a vorbit la un moment dat de 38.000 de angajaţi, alte surse chiar de 70.000.

# In realitate, au lucrat pentru Securitate sute de mii salarizati si alte sute de mii de „voluntari”. Costul diabolicului mecanism este greu de crezut ca se va afla vreodata. Aproximativ 10% din venitul national se cheltuia pentru complexul securist, se spune in raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.