Cand AMERICANII au BOMBARDAT si distrus CEA MAI FRUMOASA GARA de PROVINCIE din ROMANIA

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 03.07.2017 08:05 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Era 3 iulie 1944, cand a avut loc cel mai violent şi devastator bombardament asupra Timişoarei.

Construita intre anii 1897-1899, cea mai frumoasa gara din provincie, cum se laudau banaţenii şi nu numai, Gara de Nord din Timisoara, era numita Josefstadter Bahnhof sau Jozsefvaros Indohaz, altfel spus Gara din Iosefin, dupa numele cartierului.
Gara de pana atunci a fost transformata in magazie.
Josefstadter Bahnhof a costat statul aproape patru milioane de coroane.
In prezent, lungimea reţelei de şine pozata in staţia din Iosefin are o lungime de 43 kilometri, deci este mai lunga decat intreaga linie ferata Timişoara – Buziaş (Temeswar – Szabad Kiralyi Varos – Kis Monographiaja de Dr. Berkenzsi Istvan, 1900).

I s-a schimbat numele in Gara Domnita Elena odata cu sosirea administratiei romanesti, nume pe care l-a purtat in perioada interbelica.
Dar a venit cel de-al doilea razboi mondial si bombardamentele din noaptea de 16/17 iunie 1944, din 3 iulie, precum si cel din noaptea de 30/31 octombrie 1944.
Cel mai violent şi devastator bombardament asupra Timişoarei s-a inregistrat la 3 iulie 1944.
Valuri succesive de bombardiere şi sute de bombe.
Centrul oraşului, gara cea mare, dar şi cartierele Mehala şi Iosefin au fost puternic lovite.
S-a reconstruit in anii 60, fara a se respecta insa planurile originale, pentru ca din 1976 sa fie modernizata si sa arate (aproape) ca in prezent...(sursa: Institutul Naţional de Statistica, Primaria municipiului Timişoara, Octavian Leşcu, Mircea Rusnac, Valentin Ivanescu)