BANATEANUL care a conceput prin mijloace proprii un TELESCOP ECUATORIAL pentru prima data in ROMANIA

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 02.03.2018 10:57 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Ioan Curea s-a nascut la 30 martie 1901 in satul Iertof, comuna Vrani, in judetul Caras-Severin.
A absolvit liceul "Coriolan Brediceanu" din Lugoj, sustinand examenul de maturitate in 1920.
Dupa 4 ani este licentiat in matematica la Universitatea din Cluj.
Face apoi studii de specializare in astronomie la Universitatea din Bucuresti.
Astfel, in 1937, isi ia doctoratul la Cluj cu teza "Determinarea polului ceresc pe cale astrografica".
In acest timp, lucreaza la Observatorul Astronomic al Universitatii din Cluj pe langa care infiinteaza in 1939 Statiunea seismica.

Intre anii 1953 si 1962 este sef de catedra la Institutul Politehnic din Timisoara, oras in care isi stabileste centrul de greutate al activitatii sale.
In 1957, dupa plecarea profesorului Gh.Th. Gheorghiu, sefia de catedra  de la Facultatea de Mecanica a fost incredintata profesorului Ioan Curea.
Ulterior, catedra s-a divizat in doua, una depinzand de Facultatea de Electrotehnica (sef de catedra profesor Ioan Curea), a doua depinzand de Facultatea de Constructii (sef de catedra profesor Oct.Em. Gheorghiu).
In 1962, profesorul Ioan Curea se transfera la Institutul Pedagogic Timisoara, nou infiintata Universitate, unde este numit director / rector...

Membru al societatii romane de astronomie, inca din 1934 devine seful sectiunii de astronomie si seismologie.
Ioan Curea a infiintat la Timisoara statiunea seismografica inca din 1940.
Infiintarea Observatorului Astronomic din Timisoara, dat in folosinta in 1962, i se datoreaza tot lui Ioan Curea, implicat atat de mult incat a realizat chiar el planul cladirii, proiectarea si realizarea cupolei, principiile si datele constructive ale telescopului ecuatorial, conceput si realizat prin mijloace proprii pentru prima data in Romania...

A dotat observatorul astronomic şi staţia seismografica din Timişoara cu aparatura de producţie proprie şi a construit planetariul din Timişoara.
Ioan Curea a murit la 2 martie 1977, la Timişoara, inainte cu doua zile de marele cutremur din 1977.(sursa: Observatorul Astronomic Timisoara, Wikipedia)