2,3 milioane de ROMANI sarbatoresc ONOMASTICA pe 8 septembrie, de SFANTA MARIA MICA...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.09.2017 09:44 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Potrivit statisticilor Ministerul Afacerilor Interne, mai mult de 2,3 milioane de romani işi sarbatoresc onomastica pe 8 septembrie, cu ocazia Sarbatorii Naşterii Maicii Domnului.

Cele mai multe dintre sarbatorite se numesc Maria (1,4 milioane) sau Marioara (272.000).
Iar pe cei mai mulţi dintre sarbatoriţi ii cheama Marian (317.000) sau Marin (92.000).

Naşterea Maicii Domnului, praznuita in ziua de 8 septembrie, este prima mare sarbatoare din anul bisericesc, care incepe la 1 septembrie.
Anul bisericesc incepe şi se termina cu doua praznice imparateşti inchinate Maicii Domnului, Naşterea şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Parinţii Maicii Domnului au fost Ioachim şi Ana.
Tatal ei era din seminţia lui Iuda şi urmaş al regelui David, iar mama sa era fiica preotului Matthan şi descendenta din familia preoţeasca a lui Aaron.
Tradiţia spune ca in al cincizecilea an al casatoriei lor, preotul de la Templu le-a refuzat in public jertfa, numindu-i "blestemaţi".
Auzind aceasta Sfantul Ioachim s-a mahnit atat de tare incat nu a mai putut sa se intoarca la casa.
S-a dus in camp, la pastorii pe care ii avea, şi a plans pentru doua lucruri: pentru nerodire şi pentru ocara.
Sfanta Ana, afland ce s-a intamplat la Templu şi ca a fost parasita, cu multa durere s-a rugat la Dumnezeu, promiţandu-I ca de va naşte fiu sau fiica ii va inchina Lui pruncul cu toata inima.
Aflaţi in durere, cei doi parinţi au primit prin arhanghelul Gavriil vestea ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea şi ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa, iar pruncul se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale şi ca va fi un "vas ales lui Dumnezeu". (Luca 1, 4-23)
Potrivit tradiţiei, cand Maria a implinit trei ani, sfinţii Ioachim şi Ana au adus-o la templu, unde avea sa ramana pana la varsta de 15 ani, spune arhim. Ilie Cleopa, in "Predici la praznice imparateşti şi la sfinţii de peste an")