Startul inscrierilor liceelor la editia 2015 a Concursului National Tinerii Dezbat

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 01.04.2015 14:39 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Ministerul Educaţiei şi Cercetarii Ştiinţifice alaturi de partenerii sai - ARDOR (Asociaţia Romana de Dezbateri, Oratorie şi Retorica), in parteneriat cu Romanian-American Foundation, Reprezentanţa UNICEF in Romania, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice, anunţa lansarea celei de-a VI-a ediţie a Concursului Naţional „Tinerii Dezbat” (www.tineriidezbat.ro). Cunoscuta ca „olimpiada dezbaterilor”, competiţia se desfaşoara in toata ţara in perioada 23 martie - 15 iunie 2015 şi este cuprinsa in Calendarul concursurilor naţionale şcolare finanţate de catre M.E.C.S. in anul şcolar 2014-2015.
„Tinerii Dezbat” este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din Romania. Pentru a participa la ediţia 2015, liceele se pot inscrie pana la data de 7 aprilie 2015, completand formularul de aplicaţie disponibil pe platforma dedicata proiectului www.tineriidezbat.ro. Fiecare liceu poate inscrie o singura echipa formata din 3 elevi coordonaţi de un profesor.
Alcatuit din 3 etape competiţionale distincte (judeţeana, regionala şi naţionala) şi un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul Tinerii Dezbat invita profesorii alaturi de elevii lor intr-o experienţa de invaţare a argumentarii şi de formare a gandirii critice. Concursul Naţional „Tinerii Dezbat” pune faţa in faţa echipe de elevi pentru a dezbate teme diverse, cu scopul dezvoltarii competentelor de comunicare si a atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generaţii pentru participarea activa la viata sociala.
Dezbaterile, in formatele practicate de universitaţi prestigioase din lume, sunt exersate in Romania, de peste cinci ani, in cluburile de dezbateri din şcoli şi, de peste 20 de ani, in cluburile ARDOR. Concursul „Tinerii Dezbat” aduce mişcarea de dezbateri la amploarea pe care o are in majoritatea ţarilor democratice cu bune practici in domeniul educaţional. „De altfel, prin cei peste 500 de elevi care anual dezbat in cadrul acestei competiţii, Romania a devenit anul trecut ţara cu cea mai ampla mişcare de dezbateri din Europa”, susţine International Debate Educational Association (IDEA).