Ora Pamantului sarbatorita la Timisoara

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 22.03.2015 17:01 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Municipiul Timisoara - „CAPITALA EARTH HOUR ROMÂNIA” in anul 2013, sarbatoreste SÂMBATA, 28 Martie 2015, intre orele 20.30-21.30, in colaborare cu WWF ROMÂNIA, ORA PAMÂNTULUI, alaturi de cetateni, organizatii si institutii din peste 7.000 de orase de pe intreg globul.
Anul acesta mesajul si indemnul pentru comunitatea Earth Hour din Romania este „Daruieste naturii din energia ta”.  

Pentru a marca „ORA PAMÂNTULUI 2015”, municipalitatea timisoreana impreuna cu Casa de Cultura a Municipiului organizeaza in Piata Victoriei, cu incepere de la orele 19.00, concerte cu: Pragu’ de Sus, o trupa timisoreana formata in anul 2003, despre care “unii spun ca suntem o trupa pop-rock, alţii ca facem un folk alternativ, iar noi acceptam orice provocare, atata timp cat ramanem in zona originalului”, in urmatoarea componenta: Calin Barcean, solist vocal, chitara acustica, claviaturi, Costel Rasuceanu, chitara bas, voce, Razvan Pomoja, chitara electrica, Vali Potra - tobe si Cosmin Barcean- percutii, cajon.
Trupa Box Office, infiintata in august 2003, va incanta auditoriul cu un repertoriu atipic datorita mixurilor si remake-urilor facute in stilul propriu, repertoriu alcatuit din piese raggae, pop, fresh, rock, blues si funk ale artiştilor naţionali şi internaţionali.

Intre orele 20.30 - 21.30 va fi stins iluminatul public si arhitectural in Piata Victoriei, cladirea Primariei Municipiului Timisoara, la Catedrala Mitropolitana si in Parcul Central.
In acest timp, daca vor fi conditii meteorologice favorabile, vor avea loc observatii astronomice cu Astroclubul Antares.
Ii invitam pe timisoreni la observatii astronomice cu telescoape de amatori. Printre corpurile ceresti care se pot observa in data de 28 martie, cele mai importante sunt Luna, planeta Jupiter, cateva roiuri de stele si constelatii.
Totodata, va avea loc si un spectacol cu foc intitulat „Trei”, sustinut de artistul de strada Raluca Ilas si organizat cu sprijinul Casei de Cultura a Studentilor din Timisoara.

Scopul actiunii „Ora Pamantului” este acela de a trage un semnal de alarma privind amplitudinea actuala a efectelor incalzirii globale, de a sublinia  necesitatea efortului concertat pentru reducerea poluarii planetei, evenimentul fiind si un mijloc de promovare a solutiilor „verzi”, de combatere a schimbarilor climatice, de transmitere  catre cetatenii Timisoarei a unui mesaj ecologic si de constientizare a societatilor comerciale, institutiilor si cetatenilor - asupra adoptarii unei conduite ecologice  in scopul gospodaririi durabile a resurselor energetice – resurse neregenerabile si epuizabile.

Mesajul „Earth Hour” este atat unul simbolic, de incurajare a simplului gest de a stinge lumina, in efortul global de a opri schimbarea climei pe planeta, cat si unul practic, prin promovarea economisirii energiei prin mijloace simple atat la nivelul fiecarei familii, cat si la nivelul companiilor si institutiilor.
 
De la an la an, miscarea Earth Hour, initiata si coordonata la nivel global de WWF, capata proportii din ce in ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni si inducand totodata sentimentul de apartenenta la o comunitate. Evolutia spectaculoasa pe care a cunoscut-o miscarea, de la prima editie din 2007 cu un singur oras participant (Sydney) si pana in prezent, cand a ajuns la o participare a peste 7000 de orase din 152 de tari, a demonstrat ca aproape 2 miliarde de oameni din intreaga lume isi doresc sa faca ceva concret pentru mediul inconjurator.

Totodata, lansam  provocarea cetatenilor si institutiilor publice, precum si companiilor private din Timisoara, pentru ca, in data de 28 Martie 2015, intre orele  20.30 si 21.30, sa fie alaturi de  Municipiul Timisoara  printr-o contributie simbolica, aceea de a stinge voluntar lumina in locuintele proprii, in cladirile in care isi desfasoara activitatea, precum si iluminatul ambiental/arhitectural  la cladirile pe care le detin. Astfel, vom putea contribui in mod concret la acest eveniment mondial, prin stingerea luminilor si reducerea consumului de energie electrica.

Pentru a marca acest eveniment, intre orele 20.30-21.30 va fi stins iluminatul public si arhitectural in Piata Victoriei, cladirea Primariei Municipiului Timisoara, la Catedrala Mitropolitana si in Parcul Central.
Gestul municipalitatii speram sa fie urmat de cat mai multi cetateni ai Municipiului Timisoara.