Lansare la Timisoara: Ochi haituiti de tradare de Gheorghe Vidican

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 16.03.2015 18:34 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Miercuri, 18 martie, la ora 12.00, in Sala Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Timisoara (Piata Sfintul Gheorghe, nr. 3), va avea loc lansarea celui mai nou volum de poezie semnat de Gheorghe Vidican, Ochi haituiti de tradare, aparut recent la Editura Cartea Romaneasca.

Invitati, alaturi de autor: Cornel Ungureanu, Mircea Mihaies si Robert Serban.

„Poezia lui Gheorghe Vidican nedumereste si deruteaza. Expresie a unui sentimental reprimat, pare ca nu vrea sa dezvaluie limpede ceva, pentru ca ea insasi nu stie ce sa dezvaluie din lumea pe care o exploreaza. Tatoneaza. Scriitura poematica suprapune doua stiluri disjuncte, in palimpsest: unul clar in profunzime, altul confuz la suprafata. Poemul arata ca desenul naiv, bine conturat in prima instanta, al unui copil (un vapor, un copac, o pisica), desen peste care mina suparata si nervoasa a aceluiasi autor a mizgalit linii dezordonate, pentru ca e nemultumit de tradarea textului sau pentru a ascunde ce a vrut sa arate sau sa spuna, ca sa nu fie acuzat de simplitate si directete in exprimare. Sintaxa suprarealista a disparitatilor e prima vizibila. Desenul din profunzime nu se vede intotdeauna la prima lectura din cauza hasurilor. Fluxul imaginilor fulgurante se inregistreaza pe pelicula versului lung ca o suita de secvente ce se succeda derutant, reziduuri ale unei realitati sparte in cioburi.
In fata cititorului se perinda halucinant fantasme din lumi diferite, care trec unele pe linga altele sau se ciocnesc. Daca spectacolul este nelinistitor sau placut, ramine sa decida privitorul, in functie de ceea ce vede, de ceea ce simte sau de ceea ce inte-lege. Daca intelege. Poezia lui Gheorghe Vidican are nevoie de un cititor devotat si perseverent.” (Ion Simut)

Gheorghe Vidican s-a nascut la 27 iulie 1953, in satul Petid, judetul Bihor. A debutat literar in revista Familia in anul 1972, iar in volum in 1994, cu Singuratatea candelabrului. Au urmat Utopia nisipului, Sarbatori vulnerabile (2003), Rigorile cercului (2004), Tratatul de liniste (2006; editie in alfabetul Braille, 2010), Mansarda cu vitralii (2008), Genunchii Tamisei (2010), Fluturi in transee (2011), aspru singele meu (2012), Maltratatul de liniste (2013), Forma obeza a fosnetului (2013, antologie de autor), Dimineata din pumni (2014). Este prezent in antologiile de versuri Vise intr-o liniste sumeriana (tradusa in limba franceza) si Corabia cu poeti (tradusa in limba maghiara), Balcanica VII, Balcanica VIII. Lucreaza ca referent cultural sportiv la Asociatia Nevazatorilor din Romania (ANR), Filiala Bihor-Salaj. Este initiatorul Festivalului International de Creatie Literara pentru Nevazatori „Pasii profetului”, ajuns la XXIII-a editie. Din 2007 este redactor-sef adjunct al revistei de cultura Caietele Oradiei. In 2010, Ministerul Culturii i-a acordat Diploma de excelenta pentru creatii literare remarcabile. Este laureat a numeroase premii nationale si internationale. Membru al USR, Filiala Timisoara.