Dezvoltare teritoriala in contextul programului Capitala Culturala Europeana

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 17.09.2014 15:45 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Primaria Municipiului Timisoara si Institutul Intercultural Timisoara, impreuna cu Asociatia MetruCub – resurse pentru cultura si Asociatia pentru Tranzitia Urbana organizeaza a treia dezbatere a proiectului destinata dezvoltarii spatiului cultural timisorean.
Dezbaterea cu tema „Dezvoltare teritoriala in contextul programului Capitala Culturala Europeana”, organizata in cadrul procesului de formulare a Strategiei Culturale a Municipiului Timisoara 2014-2024, va avea loc joi, 18 septembrie, intre orele 13:00-16:00, la Sala de Consiliu a Primariei Timisoara, Bulevardul C.D. Loga, nr. 1.
Vor participa la dezbatere Corina Raceanu, cercetator in domeniul politicilor culturale si directorul proiectului Poli culturali, Nico Herzig si Sonja Troisfontaine, consilieri in domeniul politicilor culturale si relatiilor internationale pentru Provincia Limburg din Olanda, si Bogdana Opačić, cercetator, din partea Centrului de Studii in Domeniul Dezvoltarii Culturale, Belgrad, Serbia.
Intalnirea va fi moderata de Raluca Pop, manager cultural si presedinte al Asociatiei MetruCub – resurse pentru cultura.

Nici un oras nu se poate dezvolta in izolare, istoria arata ca acele comunitati care au fost de-a lungul timpului conectate prin comert si schimburi intelectuale au prosperat.
Cultura se hraneste din dialog si creativitate.
Din ce in ce mai mult, orasele isi descopera avantajele competitive si incearca sa devina atractive intr-o lume globalizata iar procesele creative depind de resurse de creativitate care depasesc granitele formale ale orasului sau tarii respective.  
Competitivitatea regionala prin cultura si creativitate precum si contributia acestora la dezvoltarea personala si comunitara depind de capacitatea oraselor si a administratiei publice in general de a incuraja colaborarile regionale, nationale si cu restul lumii.
Experienta orasului Maribor – capitala Europeana a Culturii in 2008, alaturi de alte 5 orase limitrofe - si cea a candidaturii orasului Maastricht pentru titlu in 2018 din partea euro-regiunii Meuse-Rhine sunt exemple de procese constructive de dezvoltare regionala prin cultura.
Orasul Maastricht a stabilit parteneriate cu orasele Aachen, Liège, Heerlen, Hasselt  si Sittard-Geleen, o abordare euro-regionala pentru programul Capitala Culturala Europeana.
Timisoara se afla intr-o situatie similara ca pozitie in euro-regiunea DKMT, unul dintre cele mai importante orase din regiunea Banatului, care suprapune teritorii din  Romania, Serbia si Ungaria.
Cum poate deveni acest atu un factor de dezvoltare teritoriala prin cultura?
Cum construiesc proiectele de cooperare capital social in regiune si care sunt provocarile colaborarilor intre operatori culturali si administratia publica din regiune?
Discutia se va desfasura in limba romana, iar invitatii vor sustine prezentarile in limbile romana, sarba si engleza. Organizatorii vor asigura traducere simultana in limba romana.
Participarea la dezbatere este libera.