Alexandru Dabija monteaza pentru a treia oara la Teatrul German de Stat Timisoara

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 04.05.2015 14:43 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Dupa spectacolele sale „Cantareaţa cheala“ şi „Nunta micilor burghezi“, regizorul Alexandru Dabija se afla pentru a treia oara pe afişul unei premiere a Teatrului German de Stat Timişoara (TGST): „Bremen” de Peca Ştefan.
Premiera are loc duminica, 10 mai 2015, la ora 19,30, iar urmatoarea reprezentaţie este programata pentru luni, 11 mai 2015, la ora 19,30.
Reprezentaţiile se joaca in sala Teatrului German şi beneficiaza de traducere in limba romana.
„Bremen” – care are la baza motive din celebrul basm „Muzicanţii din Bremen” de Fraţii Grimm – este un spectacol interactiv, ilustrat sonor de muzica Adei Milea. Textul porneşte de la premisa ca muzicanţii din Bremen nu ar fi ajuns niciodata la Bremen, ci s-ar fi oprit, in drumul lor, la clinica de regenerare „Muzak”, unde muzica lor este folosita pentru terapia de regenerare celulara. Se celebreaza acum zece ani de cand Cocoş, Magar, Dulau şi Maţa s-au stabilit la Muzak, iar cu acest prilej asistenţii pregatesc o aniversare la care sunt invitate şi personalitaţi ale administraţiei oraşului Bremen.
Distribuţia este alcatuita din actorii Boris Gaza, Radu Vulpe, Olga Török, Rareş Hontzu, Konstantin Keidel, Ioana Iacob, Daniela Török, Oana Vidoni, Franz Kattesch, Enikő Blénessy, Anne-Marie Waldeck, Harald Weisz, Radu Branici şi Dana Borteanu. Decorul şi costumele sunt creaţia Ioanei Popescu, iar mişcarea scenica este semnata de Florin Fieroiu.
Peca Ştefan este una dintre cele mai puternice voci din dramaturgia contemporana romaneasca. A urmat cursuri de scriere dramatica la New York University şi a fost unul dintre rezidenţii programului internaţional de dramaturgie de la Royal Court Theatre, Londra. Textele lui au fost prezentate in Romania, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Austria, Elveţia, Franţa şi Rusia.
Alexandru Dabija a regizat spectacole in cele mai importante teatre din Romania, montand atat texte clasice, cat si dramaturgie contemporana, romaneasca si universala. A fost nominalizat de multiple ori la Premiile UNITER, caştigand doua astfel de premii pentru cea mai buna regie. In 2008, Dabija a fost distins cu Premiul Naţional pentru Arta, categoria Artele spectacolului, acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor.
Alexandru Dabija a colaborat la realizarea mai multor spectacole cu actriţa şi compozitoarea Ada Milea, care, la randul ei, este cunoscuta publicului din Romania, in special pentru albumele compuse pe baza unor opere literare celebre: Apolodor dupa „Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum sau „Nasul” dupa N.V. Gogol.